Satranç turnuvasına 13 yaşındaki Türk oyuncu damgasını vurdu. Başarılı satranç oyuncumuz 13 yaşındaki Yağız Kaan Erdoğmuş, 33 yaşındaki 5 kez Dünya Satranç Şampiyonu olmuş ve halen dört kez Dünya Hızlı Satranç Şampiyonu ve altı kez Dünya Blitz Satranç Şampiyonu olan Norveçli satranç büyükustası Magnus Carlsen'i 41.2 saniyede mat etti.

Yağız Kaan Erdoğmuş kimdir?

Türk satranç uluslararası ustası olarak tanınan Yağız Kaan Erdoğmuş, 3 Haziran 2011 tarihinde Bursa’da dünyaya gelmiştir. Henüz  13 yaşında olmasına rağmen satranç alanındaki yeteneği ve zeka ile dünya çapında ismini duyurmaya başlamıştır. Erdoğmuş, en son satranç turnuvasında Tarihin en iyi satranç oyuncusu olarak bilinen Magnus Carlsen'i 41.2 saniyede mat ederek bütün dikkatleri üzerine çekmiştir. Erdoğmuş,  2019 yılında 8 yaş kategorisinde Avrupa Şampiyonu olmuştur.  2022 yılında ise FIDE Ustası ve daha sonra yine aynı yıl içerisinde gerekli normları tamamlayarak Türkiye'nin en genç Uluslararası Usta (IM) olmaya hak kazanmıştır. Ülke TV tarafından düzenlenen "Sporun Devleri Buluşuyor" ödül töreninde "Yılın Sporcusu" ödülüne layık görülmüştür.

Ayrıca Chessable Sunway Sitges Satranç Festivali’nde göstermiş olduğu başarılı performansı ile ilk Büyük Usta (GM) normunu almıştır Erdoğmuş,  1 Nisan 2024 tarihinde Grenke Açık Satranç Turnuvası'nda son normunu da tamamlayarak GM ünvanını elde etmiştir. Böylece Erdoğmuş, Uluslararası Satranç Federasyonu (FIDE) sıralamasına göre aktif satranç sporcuları arasındaki en genç GM olmuştur. Genç yaşına rağmen başarılarına her geçen yıl yenisini ekleyen Erdoğmuş, Türkiye’nin gurur duyduğu sporculardan biridir.

Kaynak: Haber Merkezi