SEMRA İĞTAÇ - Geçtiğimiz hafta başlayan 2024-2025 eğitim-öğretim yılı, tasarruf tedbirleri kapsamında uygulamaya konulan İşgücü Uyum Programı’nın okullarda büyük sorunlara yol açtığını gözler önüne serdi. MEB’in, Toplum Yararına Program (TYP) kapsamındaki geçici temizlik personelini kaldırarak yerini haftada sadece üç gün çalışacak temizlik görevlilerini istihdam eden İUP’a bırakması, veliler ve eğitimciler tarafından yoğun eleştirilere neden oldu. Velilerin omzuna yüklenen okul masrafları artarken, birçok okulda hijyen problemleri ortaya çıkmaya başladı.

Hijyen sorunları eğitim kalitesini etkiliyor

Karaburun Emekli-Sen Şubesi ve birçok sivil toplum kuruluşu (STK) duruma karşı hassasiyetlerini dile getiriyor. Karaburun Emekli-Sen Başkanı ve CHP Karaburun İlçe Eğitim Sekreteri Figen Tedişçi, İz Gazete’ye yaptığı açıklamada, eğitim ortamlarının sağlıklı ve güvenli olmasının toplumun refahı açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Tedişçi, "Milli Eğitim Bakanlığı okulları geçici temizlik personeliyle baş başa bıraktı. Bu durum, öğrenci, öğretmen ve veliler için ciddi bir sorun teşkil ediyor. Yetkililerden bir an önce kalıcı çözüm üretmelerini bekliyoruz," dedi.

Hijyen sorunlarının hızla çözülmemesi halinde, öğrencilerin sağlığının tehlikeye girebileceği belirtiliyor. Eğitimciler, kalıcı temizlik personeli atamasının acilen yapılması gerektiğini savunurken, okulların hijyen standartlarına uymadığı durumlarda eğitim kalitesinin de düşeceğine dikkat çekiyorlar.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ