CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü’nün Türkiye’de Roman Nüfus Araştırma raporunun sonuçlarını TBMM Genel Kurulu’nda paylaştı. “Roman vatandaşların sorunlarını ortadan kaldırmalıyız” diyen Kılıç, şunları söyledi:

Hayvan katliamı kanununa hayır

“Dünden beri burada hayvanları koruma değil hayvan katliamı kanunu görüşülmekte dün de olduğu gibi bugün de Cumhuriyet Halk Partisi olarak tam kadro buradayız ve Kanun’a ‘hayır’ oyu vereceğiz.

Romanlar yüzyıllardır ötekileştirmeye maruz kalıyor

Son dönemde gündem çok yoğun ülkenin çok sorunu var ancak ülkemizde dezavantajlı bir kesim var ve bu kesim yüz yıllardır ayrıştırmaya, ötekileştirmeye maruz kalıyor. Evet değerli arkadaşlar Roman vatandaşlarımızdan bahsediyorum.. Geçen dönem Parlamento’da zaman zaman tatlı atışmalarına şahit olduğumuz 2 milletvekili arkadaşımız vardı. Bu dönemde temsil edilmiyorlar ama biz Roman vatandaşlarımızın taleplerini, sorunlarını dile getirmeye devam edeceğiz.

Roman çocuklarda bodurluk 2 kat daha yaygın

Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Türkiye’de Roman Nüfus Araştırma raporunu açıkladı. Bu rapor Roman yurttaşlarımızın karşılaştığı zorlukları ve fırsat eşitsizliklerini detaylı bir şekilde ortaya koymaktadır. Eğitim, istihdam, sağlık, barınma ve sosyal yardım alanlarında yaşanan ayrımcılık ve yoksulluk döngüsünü ortaya koymaktadır.

5 yaş altı Roman çocuklar arasında, kronik beslenme yetersizliğinden kaynaklı ortaya çıkan bodurluğun, Türkiye genelinde aynı yaş grubunda yer alan çocuklara göre yaklaşık 2 kat daha yaygın olduğu görülmektedir.

Bebek ölüm hızı 2 kat daha yüksek

Bu bulguyla da ilişkili olarak Romanlar arasında bebek ölümleri çok fazla. Türkiye genelinden 2,2 kat daha yüksek.

Çarpıcı bir sonuç daha var. Romanların Türkiye geneline göre 6 yıl daha kısa yaşadığı görülmektedir.

Ayrıca çok acı ki; Roman kadınların yüzde 48’i çocuk yaşta evlenmektedir. Bu oran Türkiye genelinde ise yüzde 15’dir. Yüzde 15’e bile felaket bir rakam diye bakarken, mücadele ederken, yüzde 48’e göz kulak tıkamak insanlık dışıdır.

Roman kadınların yüzde 52’si eğitimsiz ya da ilkokul terk iken Türkiye geneli bu ortalama yüzde 21’dir. Roman kadınların sadece yüzde 4’ü lise ve üstü eğitime sahiptir. Bu vahim bir durumdur.

Sorunlarla yüzleşmek zorundayız

İşte bu roman yurttaşlarımızın hikayesi. Bu hikâye artık gölgelerin ardından, sıyrılıp gün ışığına kavuşması gereken bir hikaye. Eğitimdeki engeller, istihdamdaki duvarlar, sağlıkta yaşanan adaletsizlikler. Barınma ve sosyal yardım alanlarında yaşanan   ayrımcılığın soğuk yüzüyle yüzleşmek zorundayız.

Eylem planları eğlen planlarına dönüşüyor

Her yıl 8 Nisan’da Roman yurttaşlarımızın gününü kutluyoruz. O gün yöneticiler koca koca laflar edip Romanların ne kadar eğlenceli insanlar olduğundan bahsediyor, övgüler havada uçuyor, yanlarına gidip göbekler atılıyor . Vur patlasın çal oynasın. Ancak iş Roman yurttaşlarımızın yoksulluğuna, nasıl ötekileştirildiğine geldiğinde yönetenleri makam koltuklarının arkasına saklanmış buluyoruz. 20 yıldır açıklanan eylem planları eğlen planlarına dönüşüyor.

Biz bu sorunu ortadan kaldırabiliriz

Biz bu sorunu ortadan kaldırabiliriz. Roman yurttaşlarımızın beşeri sermayesini güçlendirerek.

Çocuk işçiliği, çocuk evliliği ve okul bırakmanın üçgeninde sıkışmış çocukları bu zincirlerden kurtararak. Bu yurttaşlarımızın istihdamını artırarak, doğru ve kaliteli barınma imkanları sağlayarak, sağlık hizmetlerine erişimini artırarak ve sosyal yardımlardan hak temelli olarak yararlandırarak.

9-8’lik hayatlar yönetenler sayesinde 0-0’lık

Aslında dışarıdan baktığınızda 9 -8lik gözüken hayatların,  yönetenler sayesinde 0-0’lık olduğunu kabul edip, romanlara insanca bir yaşam vererek, mücadele edebiliriz ancak. Romanlar, kadınlar, çocuklar, engelliler, işçiler, emekliler, çiftçiler, Türkiye’deki tüm kesimler bizden insanca bir yaşam bekliyor biz bu yasama yılında olduğu bir sonraki yasama yılında da Cumhuriyet Halk Partisi olarak ezilen, hor görülen, haksızlığa uğrayan, itilip kakılan, yok sayılan tüm kesimlerin yanında olmaya onlara için mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Kaynak: Bülten