Türkçenin asırlık çınarlarından Prof. Dr. Zeynep Korkmaz, 103 yaşında hayatını kaybetti. TDK acı haberi paylaştı. Peki Prof. Dr. Zeynep Korkmaz kimdir? Prof. Dr. Zeynep Korkmaz neden öldü? 

Prof. Dr. Zeynep Korkmaz neden öldü?

Türk dili ve edebiyatı alanında önemli katkılarda bulunan Prof. Dr. Zeynep Korkmaz, 103 yıllık ömrüne 23 kitap ve 300'den fazla makale sığdırarak Türkoloji camiasına iz bıraktı. Korkmaz'ın vefat haberi, Türk Dil Kurumu'nun (TDK) resmi sosyal medya hesapları aracılığıyla duyuruldu.

Türk Dil Kurumu, sosyal medya paylaşımında şu ifadeleri kullandı: "Türklük biliminin farklı meselelerine dair yaptığı çalışmalar ve hazırladığı eserlerle Türk Dil Kurumuna ve Türk diline önemli hizmetleri olan, Türklük biliminin ulu çınarlarından Prof. Dr. Zeynep Korkmaz vefat etmiştir. Kıymetli hocamız Prof. Dr. Zeynep Korkmaz'ın vefatı dolayısıyla ailesine, sevenlerine ve Türkoloji camiasına başsağlığı dileriz."

Kısa sürede sosyal medyada hızla yayılan vefat haberi, birçok kişi tarafından üzülerek karşılandı. Ancak, Prof. Dr. Korkmaz'ın ölümüne ilişkin herhangi bir açıklama henüz paylaşılmadı.

Prof. Dr. Zeynep Korkmaz kimdir?

Prof. Dr. Zeynep Korkmaz, 5 Temmuz 1922 tarihinde Nevşehir’de dünyaya gelmiştir. İlk altı yılını burada geçirdikten sonra eğitim hayatına İzmir’de devam etmiş, ilk, orta ve lise öğrenimini bu şehirde tamamlamıştır. 1944 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olmuştur.

Prof. Korkmaz, 1945 yılında aynı üniversitenin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne "İlmi Yardımcı" olarak atanmış, 1948’de ise "Türk Dili Asistanı" görevine getirilmiştir. 1950 yılında, Prof. Dr. Saadet Çağatay’ın danışmanlığında "Güney-Batı Anadolu Ağızları: Ses Bilgisi" başlıklı doktora tezini savunarak doktor unvanını almıştır.

Turgut Özal’ın prensi: Asil Nadir neden öldü? Asil Nadir kimdir? Turgut Özal’ın prensi: Asil Nadir neden öldü? Asil Nadir kimdir?

Yükseköğretim alanındaki başarılarını hızla artıran Korkmaz, 1957 yılında "Türk Dilinde –çA Eki ve Bu Ekle Yapılan İsim Teşkilleri Üzerine Bir Deneme" adlı çalışmasıyla doçentlik unvanını kazanmış, 1963 yılında ise "Nevşehir ve Yöresi Ağızları" adlı eseriyle profesörlük unvanına yükselmiştir.

Prof. Dr. Korkmaz, Türk dilinin gelişimine önemli katkılarda bulunmuş, birçok resmi ve idari görevi üstlenmiştir. Yükseköğretim Kurulu Üyeliği, YÖK Başkan Vekilliği, Türk Dil Kurumu Asli Üyeliği ve TDK Atatürk ve Türk Dili Çalışma Grubu Başkanlığı gibi prestijli görevlerde bulunmuştur. Ayrıca, TRT Yönetim Kurulu Üyeliği gibi önemli pozisyonlarda da hizmet vermiştir. Türk dili alanında yaptığı araştırmalarla dikkat çeken Prof. Dr. Zeynep Korkmaz, 22 kitap ve 300’e yakın bilimsel makale yazmıştır. 

Kaynak: HABER MERKEZİ