Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk, sektördeki bu olumsuz gelişmelere dikkat çekerek üreticilerin maruz kaldığı zorlukları ve alınması gereken önlemleri dile getirdi.

Öztürk, "Çiğ süt fiyatlarının temmuz ayı itibariyle önemli ölçüde düşmesi, üreticilerimizi ciddi bir şekilde zorluyor. Firmalar, fiyatlarını litre başına 0,60 TL indirerek üreticiyi daha da zor duruma soktu. Piyasadaki mandıraların bazıları ise fiyatları 13-13,5 bandına çekerek alımlarda yeni bir rekabet ortamı oluşturdu. Bu durum, üreticilerimizi daha fazla zarar etmeye itiyor" dedi.

Ödeme vadelerinin de uzadığını belirten Öztürk, "Süt üretim firmaları, doğrudan üreticiden veya üretici örgütlerinden aldığı sütlerin 40-45 günlük ödeme vadeleri, şu anda en az 60 güne hatta 75 güne kadar uzatılmış ve nakit yerine çek ile ödenerek üreticilerimizi ve üretici örgütü olan bizim gibi kooperatifleri daha da zor durumda bırakmıştır. Geciken ödemeler nedeniyle finansal sıkıntılar yaşanıyor ve maliyetlerini karşılamak daha da zorlaşıyor. Bu koşullar altında üretim yapamayacak hale geliyor" şeklinde konuştu.

Öztürk, süt tozu projesinin de üreticiler üzerinde ek bir baskı oluşturduğunu ifade etti. "Et ve Süt Kurumu'nun süt tozu projesi, süt fazlasını azaltmayı hedefliyor ancak düşük süt tozu alım fiyatları, bizim gibi yüksek bedelden süt alan, üretici için çabalayan kooperatiflerin maliyetlerini karşılamasını zorlaştırıyor. Bu da süt alım fiyatlarının daha da düşmesine neden olabilir. Ayrıca süt tozu üretimini nakliye personel ve diğer giderleri en düşük seviyede hesapladığımızda dahi 1lt sütün fiyatı 13,30 TL’ye kadar geriliyor. Sanayici de üreticiden aldığı süt fiyatını düşürerek yine bu durumu üreticiye yansıtacak. Olan yine gece gündüz demeden güneşin doğuşu ile hayvanlarının başında olan üreticiye olacak" dedi.

“Tire Süt Kooperatifi olarak üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” diyen Öztürk, “Ancak bu sorunların çözülmesi için tüm paydaşların sorumluluk alması ve ortak çözümler üretmesi gerekmektedir. İlk olarak ithalatın kapatılması ve süt talebinin ülke genelinde tekrar artması gerektiğini savunuyoruz. Üreticilerimizin emeğinin karşılığını alabilmesi ve sektörde sürdürülebilir bir denge sağlanması için bu şekilde acil önlemler alınmalıdır. Üreticilerimiz bu zor günlerde yanında duran kooperatifleri unutmayacağını biliyoruz. 2-3 ay sonra sanayicinin süt ihtiyacı arttığında şimdi düşük fiyattan süt alan, sütleri iade eden veya 60 güne, 75 güne vadeyi çıkaran firmalar tekrar ortaya çıkıp süt alabilmek için 0,10 TL yüksek fiyat vererek piyasaya tekrar girme çabasını üreticimizin görmesini ve ellerinin tersiyle iterek kooperatiflerin yanında durmalarını bekliyoruz. Süt fiyatları azaldığında dahi birlik olmanın gücüyle sütünü en iyi fiyattan satma şansını her zaman ellerinde bulundurması gerektiğini vurgulamak istiyorum. Üreticilerimizin yaşadığı zorluklara karşı sessiz kalmayacağız ve gerekli adımların atılması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Süt sektörünün bu zorlu dönemden güçlenerek çıkabilmesi için el birliği ile hareket etmeli ve üreticilerimizin yanında durmalıyız” açıklamasında bulundu.

Öztürk, sanayicilerin yem alımını şart koşmasının da üreticiler üzerinde baskı oluşturduğunu belirterek, "Yem alımı yapmayan veya az alan üreticilerin süt alımlarını durduran firmalar, üreticileri zora sokuyor ve sektördeki dengeleri bozuyor. Üreticiler, ineklerini kesime göndermek zorunda kalabilir" şeklinde uyardı.

Kaynak: Haber Merkezi