Türkiye Komünist Partisi (TKP), “Holdinglerin mal varlıkları ve kârları halkımıza feda olsun” başlığıyla yaptığı açıklamalarda, holdinglerin kârlarının emekçi halk için neye karşılık geldiğini incelemeye devam ediyor. 

TKP'nin açıklamasına göre; İzmir’de iki kişinin elektrik akımına kapılarak ölümünde sorumluluğu araştırılan Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin net kârı, 2023 yılında yüzde 40 artışla 6,5 milyar TL’ye yükseldi. Bir asgari ücretli çalışanın bu kadar parayı bir arada görmesi için 32 BİN YIL boyunca hiç harcama yapmadan çalışması gerekiyor.

Türkiye Komünist Partisi (TKP) “Holdinglerin mal varlıkları ve kârları halkımıza feda olsun” başlığıyla bir kampanya başlatmıştı. 

Milyonlarca emekçiye açlık sınırının altında ücretlerin layık görüldüğü tabloda şirketlerin mal varlığı ve kârlarının sorgulandığı kampanyada “Büyük tekellerin mal varlıkları ve kârlarına el konacak” deniyor ve sırada Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. var. İzmir’de iki yurttaşımızın ölümünde sorumluluğu araştırılan Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin net kârı, 2023 yılında %40 artışla 6,5 milyar TL’ye yükseldi.

Türkiye Komünist Partisi (TKP) tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Ülkemizde bir asgari ücretli çalışanın bu kadar parayı bir arada görmesi için 32 BİN YIL boyunca hiç harcama yapmadan çalışması gerekiyor. 
Açıklamanın giriş metni ve Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin sadece 2023 yılı net kârı ile yapılabilecekler şöyle sıralanıyor:

Holdinglerin mal varlıkları ve karları halkımıza feda olsun

Açlık sınırı 18 bin 978 TL 
Yoksulluk sınırı 61 bin 820 TL
Asgari ücret 17 bin 2 TL
En düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL 
İşte bu düzende halka layık görülen tablo bu. 
Emekçiler ülkenin bütün zenginliklerini yaratıyor; ama onlar kırıntıları alırken büyük kârlar şirketlerin hanesine yazılıyor.

Şirketlerin kârlarının önemli bölümünü yeni yatırımlara yönelttiklerini biliyoruz. Ancak unutmayalım, bu onların özel servetlerinin artmasından başka bir anlama gelmiyor.

Türkiye Komünist Partisi tüm sektörlerde devletleştirmeyi savunuyor. Bunu yapıp sömürünün kaynağını kuruttuğumuzda ve asalak patron sınıfını sırtımızdan attığımızda sorunların çözümü çok daha kolay olacak. 

Piyasa ekonomisinde bile bu şirketlerin varlıkları ve kârlarının nelere karşılık geldiği, sorunun kaynağını, ulaştığı akıl dışı boyutu ve çözümün sanıldığından daha kolay olduğunu gösteriyor.

Emekçilerin hayatını çalan bu düzenin karşısında biz daha adil bir çözüm önerisi sunuyoruz: Büyük tekellerin mal varlıkları ve kârlarına el konacak.
İşçilerin canı şirketlerin büyüme ve kâr hırsına feda olacağına şirketlerin mal varlıkları ve kârları  halkımıza feda olsun.

Gediz Elektrik 325 bin öğrencinin eğitim masrafını karşılayabilir

İzmir’de iki yurttaşımızın ölümünde sorumluluğu araştırılan Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin net kârı, 2023 yılında %40 artışla 6,5 milyar TL’ye yükseldi. 

Bu kâr,

Şirketin bağlı bulunduğu Aydem Grup’un 12 bin çalışanının maaşlarına eklendiğinde tüm çalışanların aylığı yoksulluk sınırının üzerine çıkabiliyor..

Ortalama 4 kişiden oluşan 1 milyon 166 hanenin bir yıllık elektrik faturası ödenebiliyor.

325 bin öğrencinin eğitim masrafını karşılayabiliyor.

Ülkemizde bir asgari ücretli çalışanın bu kadar parayı bir arada görmesi için 32 BİN YIL boyunca hiç harcama yapmadan çalışması gerekiyor. 

Bunlar devletleştirme sonucunda Gediz Elektrik’in elinde tuttuğu zenginliklerin topluma olacak katkısının boyutlarını gösteren birkaç örnek.

Gediz Elektrik halkımıza, ülkemize, topluma feda olsun."

Kaynak: Haber merkezi