TKP İzmir İl Örgütü Kriz Merkezi, yangınla ilgili yaptığı gözlem ve değerlendirmeleri içeren bir bildiri yayımladı. Açıklamada, "İzmir'de yaşamakta olduğumuz bu felaket, içinde bulunduğumuz düzenin plansızlığı, piyasacılığı ve çürümüşlüğü nedeniyle afetlere karşı doğru ve etkili müdahale planlarının oluşturulmasını ve uygulanmasını neredeyse imkânsız kılıyor," ifadeleri yer aldı.

Açıklamadan başlıklar ise şöyle;
İzmir, son üç gündür farklı bölgelerde meydana gelen yangınlarla boğuşuyor. Başta Yamanlar’ın eteğindeki mahalleler olmak üzere, Çiğli, Torbalı, Gaziemir, Çeşme, Beydağ, Tire ve Bayındır bölgelerinde çıkan yangınlar, hektarlarca ormanlık alanın yok olmasına ve yerleşim yerlerinin boşaltılmasına yol açtı. 17 Ağustos sabahı itibariyle Yamanlar eteklerindeki yangınlar ve Beydağ bölgesindeki yangınlar halen kontrol altına alınabilmiş değil.

Valilik kaynaklarından gelen bilgilere göre, Yamanlar bölgesinde 16 ev, 9 katlı 1 bina ve 45 işyeri hasar gördü, 800 yurttaş tahliye edildi ve 82 kişi yangından etkilendi. Ayrıca, Tire’de 4 evin, Bayındır’da ise 50 hane ve 100 yurttaşın tahliye edildiği belirtiliyor.

Yangınlara müdahalede büyük eksikliklerin yaşandığına dikkat çeken TKP İzmir İl Örgütü, özellikle İzmir merkezine yakın Yamanlar bölgesindeki yangının, rüzgârın etkisiyle yeniden canlandığını ve müdahalelerin yetersiz kaldığını vurguladı. AFAD ve Orman Genel Müdürlüğü'nün yeterli bir hazırlık yapmadığına dikkat çekilen açıklamada, yangına müdahale için sadece 2 uçak kullanıldığı ve havadan yapılan müdahalelerin sınırlı kaldığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca, "İzmir’de yaşamakta olduğumuz bu felaket bize bir kez daha gösteriyor ki, içinde yaşadığımız bu düzenin plansızlığı, piyasacılığı ve çürümüşlüğü, afetlere karşı doğru ve etkili müdahale planlarının oluşturulmasını ve hayata geçirilmesini neredeyse imkânsız kılıyor," ifadeleri yer aldı.

TKP İzmir İl Örgütü, yangınların önlenmesi ve etkili müdahale için devletin merkezi bir rol üstlenmesi gerektiğini belirterek, "Acil durum yönetiminin tümüyle merkezi olarak yürütülmesi ve toplumun örgütlü şekilde hareket etmesi afetlere müdahalenin öncelikli koşuludur," şeklinde uyardı.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ