Tralleis Antik Kenti, Türkiye'nin önemli tarihi kalıntılarından biridir. Günümüzde kentin bir kısmı gün yüzüne çıkartılmış ve tarih tutkunu ziyaretçilerin akınına uğramıştır. Peki, Tralleis Antik Kenti nerede? Tralleis Antik Kenti'ne nasıl gidilir?

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Tralleis antik kenti, M.Ö. 334 yılında Büyük İskender tarafından ele geçirilmiştir. Tralleis, Hellenistik krallıklar arasında sıkça el değiştirmiştir. Günümüzde, kentin ayakta kalan nadir yapılarından biri, "Üç Gözler" olarak bilinen ve M.S. 2. yüzyıla tarihlenen gymnasium kalıntısıdır. Bu yapı, antik dönemin eğitim, spor ve kültür merkezi olarak öne çıkmaktadır. Süregelen kazı çalışmalarıyla, kentin toprak altında kalmış diğer kısımları da gün yüzüne çıkarılmaktadır. İlkçağda deri ve kırmızı renkli çanak çömlek üretimiyle tanınan Tralleis, ayrıca ünlü yontu ustaları Apollonios ve Tauriskos'un yanı sıra Ayasofya'nın mimarlarından Anthemios'u yetiştirmiştir. Kentten çıkarılan Farnese Boğazı ve Genç Atlet isimli heykeller, dünya çapında heykel sanatının başyapıtları arasında gösterilmektedir. Antik kaynaklara göre, Tralleis bazen Karia, bazen de Lidya bölgesi içinde anılmaktadır.

Tralleis Antik Kenti'nde yer alan Üç Gözler'in özelliği

Günümüzde Tralleis Antik Kenti'nde ayakta kalan tek yapı olan Üç Gözler, 2. asırda yapılmış ve antik çağın eğitim, spor ve kültür açısından önde gelen yapılarından olan gymnasiuma ait kalıntıdır. Aşağıda fotoğrafının yer aldığı Üç Gözler'in en etkileyeci kısmı günümüze bu denli korunarak ulaşmış olmasıdır. Döneminin sanat ve spor alanında merkezlerinden biri olarak kabul edilen bu yapı Tralleis Antik Kenti'nde sergilenmektedir.  Roma dönemine ait bir hamam, tiyatro, agora, stadium kentin diğer yapılarındandır.

Tralleis Antik Kenti giriş saatleri

Verimli toprakları, uygun iklim koşulları ve savunmaya uygun konumuyla Tralleis Antik Kenti her dönemde önemli bir kent olmuştur. Günümüzde de zeytin ağaçlarının arasına yayılan Tralleis, manzarasıyla da ziyaretçilerini büyülemeye devam etmektedir. Tralleis antik kentinin ziyaret saatlerinde ilk dikkat edilmesi gereken şey ziyaret döneminiz olacaktır. Yaz ve kış dönemine göre farklı zaman dilimlerinde açık olan kent, yaz saatleri için sabah 09.00 ila 19.00 arasında ziyaret edilebimektedir. Kış dönemi içerisinde ise saat 08.30 ile 19.00’a kadar ziyaret edilebilmektedir. Haftanın 7 günü boyunca açıklan kenti ziyaret edeceğiniz döneme göre bu zaman dilimlerine dikat ederek gezebilirsiniz.

Tralleis Antik Kenti’nde müze kart geçer mi?

Tralleis Antik Kenti'nde ziyaret etmek isteyenler için herhangi bir ücret ödemesi alınmamaktadır. Bu nedenle müze kartına gerek yoktur. Giriş tamamen ücretsizdir.

Tralleis Antik Kenti nerede?

Ege Bölgesi'nde yer alan Tralleis Antik Kenti Aydın ilinin sınırları içerisinde bulunmaktadır. Aydın'da tescil edilen 22 kent antik kent arasında yer alan Tralleis Antik Kenti, şehir merkezine 3 kilometre mesafede yer almaktadır. Kestane Dağlarının güney yamacında bulunan Tralleis Antik Kenti yüksek plato üzerinde konumlanmıştır.

Tralleis Antik Kenti nasıl gidilir?

Aydın'da antik dönemde üretim ve ticaret kenti kimliğiyle tanınan Tralleis Antik Kenti'nde yürütülen kazılarda şehrin en büyük caddesinin gün yüzüne çıkarılması için çalışma yapılmaktadır. Tralleis antik kenti Aydın ilinin kuzeyinde, Kestane Dağı'nın (Mesogis) güney yamacındaki geniş ve yüksek plato üzerinde konumlanmaktadır. Ülkenin bir çok yerinden Aydın otogarına seferler düzenlenmektedir. Ayrıca tur acentaları antik kent için günübirlik turlar düzenlemektedir. Kolay ulaşıma sahip olan antik kente özel aracınız ile gitmek isterseniz ise aşağıdaki haritadan kendinize özel rotanızı oluşturabilirsiniz.

Not: Lütfen çevremizi ve doğamızı temiz tutalım!

Kaynak: Haber Merkezi