Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şube Başkanı Metin Çınar, Konak Belediye’nin Engelsiz Yaşam Komisyonu’nu üç komisyon ile birleştirmesini eleştirdi. Çınar, “Engelliler Bakanlığı” kurulması için mücadele ederken Konak Belediyesi’nde engellilerin alt bir başlık olarak kalmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.
TSD İzmir Şube Başkanı Çınar, Konak’ta 2004 yılında dönemin meclis üyelerinden Uğur Yelekli tarafından verilen önergeyle Türkiye’de ilk defa “Engelsiz Yaşam Komisyonu” kurulduğunu vurgulayarak, “Maalesef Engelsiz Yaşam Komisyonu artık ‘Sosyal Hizmet, Sağlık ve Engelsiz Yaşam Komisyonu’ olarak faaliyet gösterecek. Oysa engellilerin direk adıyla var olan bir komisyon büyük bir kazanımdı. Engellilik ve hizmeti kendi başına ele alınması gereken bir konudur” sözlerine yer verdi.

Yan kol olamaz

Çınar, Konak’ta 40 bin engelli olduğunu belirterek, “Aileleriyle beraber 100 bin kişinin etkilendiği bir konudur engellilik. Unutmayalım ki Türkiye’de Konak dahil olmak üzere engelli dostlarımız hala daha mimari, sosyal, ekonomik engeller yaşamaktadır. Uygun olmayan rampalar, kaldırımlar, erişilemeyen kamu binaları engelli dostlarımızın hayatını zorlaştırmaktadır. Bu sorunlar giderilmesi için engelliliğin yan bir kol olarak değil müstakil çalışan bir komisyon olarak yoluna devam etmesi lazım” diye konuştu.

Randevu talebi

Çınar, 2005 yılı 5378 sayılı Erişilebilirlik ve Ulaşılabilirlik Kanununun uygulanması ve ayrı bir engelliler bakanlığının kurulması için mücadele ettiklerini belirterek, “Konak’ta böyle bir uygulamayı kabul etmemiz mümkün değil. Konak Belediye Başkanı sayın Nilüfer Çınarlı Mutlu bu konuda kendisiyle görüşmek için randevu talebimiz maalesef daha karşılık bulmamıştır. Bu nedenle bu açıklama zaruri hale gelmiştir” dedi.

Çınar, “10-16 Mayıs Engelli Haftası öncesinde alınan bu kararın yeniden gözden geçirilerek düzeltileceği umudu ile engelsiz bir İzmir engelsiz bir konak temenni ediyoruz” ifadesine yer verdi.

Editör: Özlem Çimen Durmaz