BATUHAN KAYA/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi temmuz ayı olağan meclis toplantısı birinci birleşimi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay başkanlığında gerçekleştirildi.

Meclis Toplantısının ana gündemi, Sosyal Denge Tazminatı için CHP grubundan gelen “yasal üst sınır üzerinde ödeme yapılabilmesi” için gelen önerge oldu.

Başkan Tugay önergeye muhalefet eden AKP grubuna, “Tek başına belediye başkanına yığarak olmuyor bu işler, sizlerin de sorumluluğu olsun" diye yanıt verdi.

Önerge oybirliğiyle ilgili komisyona sevk edildi.

AKP’den hatalı önerge

AKP’li Meclis Üyeleri Uğur İnan Atmaca ve Hakan Yıldız'ın Ankara ve İstanbul'da su fiyatlarına ilişkin verdiği önergeye ilişkin açıklama yapan Başkan Cemil Tugay, "Rakamların hesaplaması yanlış. Bir türlü anlatamadığım konu şu, 0-4 metreküp için vatandaşlarımız 16 lira fatura ödüyor. Bu rakam İstanbul ve Ankara'ya göre yarı yarıya daha ucuz. İstanbul'da 32, Ankara'da 24 lira. Bu hesabı doğru yapın. Önergede hata var" dedi.

İstanbul ve Ankara ile eşitlensin

Uğur İnan Atamaca ise, "Bizim önergemiz kademelerin İstanbul ve Ankara ile eşitlensin istiyoruz. İZSU Genel Kurulunda gündem maddesi yoktu, önerge veremedik. İlk yapılan kurulda değerlendirilsin" dedi.

Yürüyen merdiven kazası meclis gündeminde

Üçyol metroda yaşanan trafik kazalarının önüne geçilmesi için de bir önerge veren Cumhur İttifakı Grubu, Makine Mühendislerinin periyodik kontrolleri yapması için İzBB Başkanı Cemil Tugay’a yetki verilmesini istedi.

Kaza hakkında değerlendirmelerde bulunan CHP Grup Başkan Vekili Zafer Yıldır, “Makine mühendisler odasının bu konuda çalışması var. Kendileriyle de görüştüm ve bir rapor hazırlıyorlar. Bu rapor doğrultusunda değerlendirmelerimiz de devam edecek. Burada hafif ve ağır bakım gibi ayrımlar var. Bu ayrım nedeniyle ağır bakımın onlar tarafından yapılmadığını, hafif bakımın yapıldığını söylediler. Komisyona gönderebiliriz, orada bekleyebiliriz ancak bu konudaki çalışmalarımız neticelendikten sonra karar vermemiz daha doğru olur” diye konuştu.

Makine mühendislerini çağırdık

Konu hakkında Makine Mühendisleri Odası’nı çağırarak görüşlerine başvurduklarını belirten Tugay, “Bu olay olduğunda tabi ki de çok üzüldük. Anında arkadaşlarımdan olayı incelemelerini istedim. Makine Mühendisleri Odası’nı da biz çağırdık inceleyin diye, bu konuda bizi de rahatsız eden şeyler var. Bu konuda radikal kararlar vereceğiz. Belediyeye hizmet vermelerini ya da görevli olmalarını istemiyoruz. MMO’nun denetleyici olması bizim de öngördüğümüz bir şeydir” dedi

Gündem maddesi oybirliğiyle kabul edildi.

SDS önerisi mecliste

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde SDS kriz devam ederken Büyükşehir'den flaş bir hamle geldi. Ek gündem maddesi ile meclise gelen önergeye göre, İzBB’de yetkili memur sendikası Tüm-Bel Sen ile imzalanacak sözleşmede SDS ödemeleriyle ilgili (yasal sınırın üstü) bir sayıştay bulgusu (tazmin) çıkarsa işten ayrılsalar bile yasal faizi ile parayı ödemeyi taahhüt edecek.

Meclis onayı ile yapmak istiyorum

AKP grubundan gelen ‘Bu önerge sorunu çözmeyecek’ itirazlarına yanıt veren Tugay, "Memurlardan bir talep var. Ben de bunun yasal dayanağının olması gerektiğini belirttim. Bir sınır var, o sınırın üzerinde ödeme yapıldığına ilişkin bir şeyler konuşulduğunda AK Parti grubundan bir arkadaşınız, 'Sancaktepe'de AK parti yasal sınırın üstüne çıktı' dedi. Meclisin bana yetki vermesi lazım. Ben burada meclisin görüşüne başvuruyorum. Daha önce alınan yetki yeterli değildir. Orada sadece yasal sınır için yetki vardı. Yasal sınırın üstüne çıkacaksak yetki istiyorum. Meclisin onayı ile yapmak istiyorum. Komisyonlarda bu önerge tartışılsın" dedi.

Tugay’a AKP grubundan “İkramiyeler ile bu işi çözün” yönünde öneri getirilmesi üzerine konuşan CHP Grup Başkan Vekili Levent Yıldır ise, "Konunun temel çözümü hükümette yatıyor. Üst sınır yükseltilirse, yasalara uygun bir şekilde memurların istekleri yerine gelmiş olur" diye konuştu.

Bu yetkinin altında sizlerin de imzası olsun

Cemil Tugay ise, "Ben sizin açıklamalarınızı bir yere götüremiyorum. Bir şey söylüyorsunuz ancak ne söylediğiniz anlaşılmıyor. Ortada bir yasal sınır var. Siz 'bu yasal sınır aşılamaz' diyorsunuz. Diğer taraftan ikramiyeler diyerek başka ödemeler vaat ediyorsunuz. Onların neye dayandığı belli değil. Yasada ikramiye ve başka türlü ödeme yok. Biz 17 Mayıs’ta verdiğiniz yetkiyle TİS imzalayamadık. Daha önce verilmiş bir şey var, Sayıştay’ın da soruşturma açılacağına ilişkin tespiti var. Bu arkadaşlar bizim arkadaşlarımız, buyurun bu kararı birlikte verelim, sizler de siyasi sorumluluk taşıyan meclis üyesisiniz. Komisyona gitsin, orada tartışılsın. Hukuk yoluna gider böyle konular, biz de o zaman ‘AK Parti ve MHP de yasal sınırın üstüne çıkmayla ilgili görüş bildirdiler’ deriz. Biz vermek istiyoruz ama yasal sınırı getiren makam belli. Sürekli Karşıyaka diyorsunuz. Orada, Karşıyaka’da 400, burada 6 binin üzerinde memur var. Geçmişle ilgili tuhaf hesap sormadan rahatsızım. Bana Karşıyaka demek dışında başka bir şey diyebiliyor musunuz? Bugün burada bir sorun var onu çözmeyi amaçlıyoruz. Ben bu yetkinin altında sizlerin de imzası olsun istiyorum. Tek başına belediye başkanına yığarak olmuyor bu işler, sizlerin de sorumluluğu olsun" ifadelerine yer verdi.

Önerge, oybirliğiyle ilgili komisyona sevk edildi.

CNG’ye maliyet reddi

Geçtiğimiz meclis toplantısında gündeme gelen ve “fayda maliyet analizi yapılmasına yönelik” önerge verilen ESHOT araçlarının CNG yakıt sistemi dönüşümleri, komisyonda oybirliğiyle fazla maliyetli olduğu gerekçesiyle reddedildi.

İlgili önerge şu şekilde:

“1. ESHOT ve İZULAŞ tarafından kullanılmakta olan ve İzmir kent içi ulaşımda önemli bir pay sahibi olan otobüslerin yakıt giderlerinin en aza indirilmesi ve karbon emisyonlarının azaltılması amacıyla dizel motorların “CNG” (sıkıştırılmış doğal gaz) yakıt sistemi dönüşümlerinin fayda maliyet analizinin yapılmasına yönelik Yazılı Önergenin; Ulaşım Komisyonunca oybirliği ile uygun bulunmadığına, Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliği Komisyonunca CNG dönüşüm maliyetlerinin özellikle dolum tesisi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle ekonomik olmadığı için oybirliği ile uygun bulunmadığına ilişkin Müşterek Rapor. (Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri Kazım UMDULAR, Tuğçe GÜLCÜLER, Saygın İKİZ. E.1949749)”

Tarihi hana AKP’den şerh

Kardiçalı Hanı ile ilgili kamulaştırma önergesi oy birliği ile meclis gündemine geldi. AKP Meclis Üyesi Fırat Eroğlu önergeye şerh koyarak komisyonlara tekrar sevkini istedi. Tugay ise, "Kamu bu binayı şehrin yapısını korumak için düşünerek almalı ve kamu yararına birçok amaçla kullanılabilir. Bir hizmet binası dahi olabilir" dedi.

Önerge oyçokluğuyla ilgili komisyona sevk edildi.

Muhabir: Batuhan Kaya