BATUHAN KAYA/ İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın mazbatasını aldıktan hemen sonra işten atılan İZDOĞA ve İZENERJİ işçileri, eylemlerine Kültürpark'ta devam etti.

Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel Sen) ile TİS görüşmeleri için burada bir araya gelen Tugay ise işçilerin eylemlerinden ötürü görüşmeyi iptal etti.

İşçiye var, saraya yok

Tüm Bel Sen 1 No’lu Şube Başkanı Cevdet Keleş konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Tugay, işten atılan işçiler geldiği için bizimle görüşmeyeceğini ifade etti. Bu ülkede kriz var diyorlar, krizin sebebi merkezi hükümet ve belediyedir. Tasarruf emekçiye var, işçiye var ama saraya yok, biz bunu kabul etmiyoruz. CHP İzmir İl Başkanıyla yaptığımız görüşmede bize, 'CHP genel merkezi tüm belediyelerden rapor istedi, ne kadar Sosyal Destek Tazminatı  veriyorsunuz' dedi biz de gönderdik.  Çalışmanın sonucu olarak bütün belediyelerde aynı sonuç çıkması bekleniyormuş. Biz bunu kabul etmiyoruz çünkü belediyelerin gelirleri aynı değil. Bu aynı değilken sosyal dengenin aynı olması beklenemez. Bu hatadan vazgeçin, zaten AKP hukuksuz bir şekilde TİS yetkimize müdahale ederek sınır koymuş. Siz de bunu yapamazsınız."

Tugay'a tepki olarak işçilerin oturma eylemine başlayacağı bilgisine ulaşıldı.

Polis arabulucu olacak

İşçilerin eylemleri sürerken polisten konuya ilişkin flaş bir karar geldi. Buna göre polis, arabulucu rolü oynamak için Cemil Tugay ile görüşecek. Eyleme ve müziğe 10 dakikalık bir ara verildi.

Görüşme sonuç vermedi

Polis ile Cemil Tugay'ın görüşmesinden bir sonuç çıkmazken Tüm Bel Sen 1 No’lu Şube Başkanı Keleş, "İki tane ikramiyemiz ödenmedi, diğerini de talep etmek için geldik ama barışçıl taleplerimiz demokratik olmayan bir şekilde kabul görmüyor. Bizler emek örgütüyüz, kabadayı değil. Verilmeyen ikramiyeler için buradayız. Buradan görüşme sağlanana kadar gitmeyeceğiz. Görüşme sağlansın, dertlerimizi karşılıklı anlatalım. Şundan da utandık, belediyemizin bürokratları dururken emniyet görevlileri aracılığıyla görüşüyoruz. Görüşme olana kadar burada bekliyoruz" ifadelerini kullandı. 

Tugay'ın inadı işçi ile polisi karşı karşıya getirdi 

İşçilerle polis arasında münakaşa devam ederken Çevik Kuvvet çağırılacağı bilgisine ulaşıldı. 

İşçiler yapacakları açıklamayla dağılacaklarını söyleyince Çevik Kuvvet getirilmesi kararı iptal edildi. 

Sendika avukatını kabul etmedi

Daha sonrasında 7 kişilik sendika heyetini kabul eden Tugay, heyetin içinde olan sendika avukatı Nazan Sakallı Akkaş'a, "Sizi burada istemiyorum, lütfen dışarı çıkın" dedi. Tugay'ın bu çıkışı tartışma yaratsa da avukat Akkaş, "Bu noktaya kadar geldik" diyerek çıktı. 

Tereddütleri varmış

Cemil Tugay ile görüşmesinin ardından dışarı çıkan heyet, işçilerin yanına geldi.

Tüm Bel Sen 1 No’lu Şube Başkanı Keleş konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Başkan Tugay görüşmede avukatın çıkmasını istedi. Gerginlik yaratmamak adına bunu kabul ettik. Doğru bulmadığımızı da kendisine ilettik. Değerli arkadaşlar CHP’nin yapmaya çalıştığı tek tip Sosyal Denge Tazminatı uygulaması çalışmasını doğru bulamadığımızı ilettik. İllerin büyüklük ve gelir farkı olduğunu, burada da aynı SDS uygulanmayacağını kendisine ilettik. Böyle bir şeyle karşılaşırsak demokratik haklarımızı kullanacağını iletti. Kendisi bize TİS yapmak istediğini ancak tereddütleri olduğunu söyledi.

Türkiye'nin altına imza attığı uluslararası anlaşmalar bizim hukukumuzun üstündedir. Bu anlaşmalarda kısıtlama yok, iç hukuktaki kısıtlamalar bahane edilerek bize zimmet çıkartılıyor. Biz bunları doğru bulamadığımızı, grevli TİS çıkması için mücadele ettiğimizi ve bundan sonra da bunun için mücadele edeceğimizi kendisine ilettik. Bugün 6 bin 150 emekçinin gözü burada, hayat pahalılığı her gün artıyor. Şu anda kazanılmış hak olan iki ikramiyemiz bekliyor. Biz bu sürecin bir an önce bitirilmesini kendisine söyledik. Hukuki meseleler hakkında bazı tereddütleri var. Bunları bitirmek üzere dosya hazırlayacağız. Eğer Sayıştay zimmet çıkarırsa bunu ödeyeceğiz.

Bizim hukukumuz alacağı konusunda çok mahirdir. Düzenlemelerde zimmet çıkarsa gelip alıyorlar. Bu konuyla ilgili bir dosya hazırlayacağız. Salı günü öğlen tekrar kendisiyle görüşeceğiz. Yine çağrıda bulunuyoruz. Tüm belediye emekçileriyle hazırladığımız taslağın arkasındayız. Bizim taslağımız hukukidir."

Muhabir: Batuhan KAYA