Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), son dönemdeki tartışmalar ve kurumla ilgili basında çıkan haberlere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklama şöyle: Haberlerde yer alan ve TÜİK yemekhanesinde geçen sene 35,00 TL olan yemek ücretinin 170,00 TL’ye çıktığına dair iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Kurum Başkanlığı tarafından onaylanan ve uygulanan ücret tarifeleri 2024 yılı için aşağıdaki şekildedir:

En düşük yemek ücreti: 600 ek göstergeye kadar olan ve 4/B’li sözleşmeli personel için 39,00 TL. En yüksek yemek ücreti: 5400’den daha yüksek ek göstergeli görevlerde bulunan personel için 71,00 TL’dir.

Türkiye  İstatistik  Kurumu  ile  Türkiye  Ağır  Sanayi  ve  Hizmet  Sektörü  Kamu  İşverenleri Sendikası (Koop-İş) arasında imzalanan toplu sözleşme gereği Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Kurumda 4/A kapsamında çalışan işçi personele ödenen günlük yemek yardımı tutarı 170,00 TL'dir.  Dolayısıyla, geçtiğimiz yıl içerisinde farklı pozisyonda görev yapan bir çalışanın yemek ücreti ile bu yıl işçi statüsünde görev yapan personelin aldığı yemek yardımını mukayese ederek değişim oranı hesaplanması, doğru bir yaklaşım değildir.”

Açıklamada, Başkan Erhan Çetinkaya’nın gazetecileri davet ettiği basın toplantısındaki “Yüzde 45 ile yüzde75 enflasyon arasında can yakıcılığı açısından pek bir fark bulunmamaktadır” ifadesine ilişkin şöyle dendi:

Yaşam maliyeti üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor

“08 Temmuz 2024  tarihinde  düzenlenen  basın  toplantısıyla  kamuoyunun  Tüketici  Fiyat  Endeksi hesaplamaları konusunda bilgilendirilmesi amaçlanmıştır. Ancak, toplantı sırasında sorulan bir soruya verilen yanıtın bağlamından koparılarak haberlere yansıtıldığı görülmüştür. Toplantıda sorulan ‘Fiyatlar ne zaman ucuzlayacak?’ sorusuna verilen kapsamlı yanıt içerisinde geçen ‘Yüzde 45 ile yüzde75 enflasyon arasında can yakıcılığı açısından pek bir fark bulunmamaktadır’ ifadesi, yüzde 45 oranında bir enflasyonun da halk için oldukça yüksek ve zorlayıcı olduğunu vurgulama amacı taşımaktadır. Bu oranlar arasında önemli bir fark olduğu muhakkaktır, ancak her iki oran da yaşam maliyeti üzerinde ciddi olumsuz etkiler yaratmaktadır. Burada anlatılmak istenen ‘Fiyatların ucuzlaması için enflasyonun negatife dönmesi, tabii ki bundan önce tek haneli seviyelere düşmesi gerektiğidir.”

Açıklamada, TÜİK’in tüketici fiyat endeksi (TÜFE) hesaplamalarında barkod tarama ve web kazıma yöntemlerinin kullanımıyla ilgili de şu ifadeler kullanıldı:

Yöntemler verilerin güvenilir olmasını sağlıyor

“Bu yöntem, TÜFE'nin zamanlılığını geliştirerek veri derleme sürecini hızlandırmaktadır. Ayrıca, web kazıma yönteminde gıda ürünleri gibi barkod tarama ve alandan veri toplama ile elde edilen veriler kullanılmamakta, fiyatın web üzerinden derlenmesinin uygun kabul edildiği ürünler derlenmektedir. TÜİK'in barkod tarama ve web kazıma yöntemlerini TÜFE hesaplamalarına entegre etmesi, istatistik üretiminde maliyetleri düşürmekte ve veri derleme süreçlerini daha verimli hale getirmektedir. Her iki  yöntem de verilerin zamanlı, güncel ve güvenilir olmasını sağlamaktadır. Bu  yöntemlerin entegrasyonu, TÜİK'in enflasyon ölçümlerinde uluslararası standartlarda hesaplama yapmasını ve veri toplama süreçlerinde modernizasyonu sürdürmesini sağlamaktadır. TÜİK, bu  yenilikçi  yöntemlerle TÜFE hesaplamalarının doğruluğunu ve güvenilirliğini artırarak, kamuoyuna daha şeffaf ve güvenilir veriler sunmayı hedeflemektedir.”

Kaynak: ANKA