TÜPRAŞ’ın İzmir Aliağa Rafineri alanında karbon emisyonlarının azaltılması kapsamında sürdürülebilir havacılık yakıtı üretim tesisi kurulacak. TÜPRAŞ proje için Çevresel Etki Değerlendirmesi (CED) Yönetmeliğinin 9. Maddesi gereğince Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı’nı Habaş Hamdi Başaran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonu’nda 13 Haziran 2024 tarihinde saat 13.30’da gerçekleştirecek.
ÇED toplantısının davet metni şu şekilde:
ÇED Sürecinde
Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı
Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.-İzmir Rafinerisi tarafından İzmir Ili, Aliağa İlçesi, Atatürk Mahallesi'nde "Karbon Emisyonlarının Azaltılması Kapsamında Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı Üretim Tesisi Projesi"nin kurulup işletilmesi planlanmaktadır. Söz konusu proje için Çevresel Etki Değerlendirmesi (CED) Yönetmeliğinin 9. Maddesi gereğince aşağıda belirtilen tarih ve saatte faaliyetle ilgili halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak için "Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı" yapılacaktır.
Halkımıza saygı ile duyurulur.
Toplantı Yeri: : Habaş Hamdi Başaran Mesleki veTeknik Anadolu Lisesi Konferans Salonu
Toplantı Yerinin Adresi: Atatürk Mah. İnönü Bul. NO:40 ALİAĞA/ İZMİR
Toplantı Tarihi ve Saati: 13.06.2024 - 13.30
Toplantı sahibi: Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. İzmir Rafinerisi
Telefon Faks: (0 232) 498 55 55 : (0 232) 498 50 00
ÇED RAPORUNU HAZIRLAYAN KURULUŞ: MGS Proje Müşavirlik Mühendislik Tic. Ltd. Şti.
Telefon - Faks: (0312) 479 84 00 (0312) 479 84 99AX
Proje hakkında
Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TÜPRAŞ) İzmir Rafinerisi tarafından İzmir İli, Aliağa İlçesi sınırları içerisindeki rafineri sahasında Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SHY) Üretim Tesisi’nin kurulup işletilmesi planlanıyor.18 milyonu aşan bir yatırımla gerçekleştirilmesi planlanan proje kapsamında yaklaşık 474 hektarlık rafineri sahası içerisinde 5 farklı alanda havacılık yakıtı üretim faaliyeti ve faaliyete bağlı üniteler (depolama tankları vb.) yer alacak. Rafineriye temin edilecek kullanılmış yemeklik yağ, hayvansal yağ, asit yağlar, gıda dışı yağlar, ağartma toprağı yağları, POME (Palm Oil Mill Effulent) ile teknik mısır yağı farklı teknolojiler ile kimyasal olarak geleneksel fosil jet yakıtına benzer özelliklerde SHY üretilecek. Üretilen ürün fosil jet yakıtına kıyasla yaşam döngüsü boyunca karbon emisyonlarında yüzde 85’e varan azalma sağlıyor.