Gediz Elektrik'ten İzmirlilere uyarı: Şarjlarınızı doldurun, 11 ilçede elektrik kesintisi yaşanacak Gediz Elektrik'ten İzmirlilere uyarı: Şarjlarınızı doldurun, 11 ilçede elektrik kesintisi yaşanacak

Türkiye Petrol Rafinerilerinde (TÜPRAŞ) çalışan binlerce işçi, toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığı için iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. 3 bin 500 işçinin örgütlü olduğu Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi Başkanı Hasan Toptan “Geldiğimiz nokta ortada. Mesailer sayesinde geçinebiliyor, evimize ekmek götürebiliyoruz. Temmuz ayından bu yana zam almıyoruz. Artık dayanacak ne gücümüz ne de sabrımız kaldı.” dedi.

Binlerce işçinin çalıştığı TÜPRAŞ’ta Aliağa, Kocaeli Kırıkkale ve Batman işletmelerinde TİS süreci Koç Holdingin yüzde 28 oranında zam ve üç yıllık sözleşme dayatmasıyla anlaşma sağlanamadı. Bunun üzerine Petrol-İş Sendikasında örgütlü olan işçiler Türkiye genelinde TÜPRAŞ’ın dört rafinerisinde üretimi durdurdu.

Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi Başkanı Hasan Toptan; İzmir, Kocaeli, Batman ve Kırıkkale’deki rafinerilerde sabah saat 08.00 ile 10.00 arasında iş bırakma eyleminin toplu sözleşme görüşmelerinin 13. oturumunda da sonuç alınamaması üzerine alındığını ifade etti.

‘İyi teklifler sunuyoruz’ söylemi gerçeklerden uzak

İşverenin ilk altı ay için yüzde 28, ikinci altı ay için yüzde 18 zam önerdiğini söyleyen Toptan, önerilen teklifin oran ve sözleşme süresi açısından yetersiz olduğunu belirtti.

“İşverenin bize reva gördüğü rakamlar bunlar! İişçilerin geçim sıkıntısını çözmekten uzak bu rakamları, işverenin ‘iyi teklifler sunuyoruz’ söylemi gerçeklerden uzak.” diyen Toptan, taleplerini şöyle açıkladı:

“Geldiğimiz nokta ortada. Mesailer sayesinde geçinebiliyor, evimize ekmek götürebiliyoruz. Temmuz ayından bu yana zam almıyoruz. Artık dayanacak ne gücümüz nede sabrımız kaldı. İlk altı ay için yüzde 71, sonraki altı aylarda ise yüzde 40 artı 13 zam talep ediyoruz. Bu sabah itibarıyla 3 bin 500 TÜPRAŞ işçisiyle birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Toptan, işverene, geçmişte servis edilen bordroları yeniden servis etme çağrısında bulunarak “Buyurun, eskiden bordroları servis ediyordunuz, bekliyoruz.” dedi.

İş durdurma eylemlerinin diğer adresi olan TÜPRAŞ'ın Kocaeli'ndeki tesisinin önünde konuşan Petrol-İş Kocaeli Şube Başkanı Nesimi Yetiş ise “Buradaki işçiler 38-42 bin lira bandında çalışıyor. 100 kadar yeni işe giren işçimiz 19-29 bin arasında çalışıyor. Perşembe günü tam dört saat anlattık. Bütçeleri yokmuş arkadaşlar, zarar etmişler. TÜPRAŞ’ın işçisi zarar ettiriyorsa bu işçiye gerek yok. Kendilerine de söyledim Hindistan’dan Pakistan’dan işçi getirin. Hani her şey çok güzel olacaktı, hani çok iyi niyetliydiniz” ifadelerini kullandı.

Resim

İzmir’de TPI ve DYO’da grev kararları açıklandı: Asgari ücret oranı sınır olarak dayatılıyor

Öte yandan rüzgâr türbini üretimi yapan TPI Composites ve DYO Boya’da çalışan toplam 2 bin 500 işçi de grev kararlarını ilan etti.

Petrol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Cem Turan’ın açıklamasına göre işçiler TPI fabrikalarında 13 Mayıs’ta, DYO Boya’da ise 22 Mayıs’ta greve çıkacak.

İşverenlerin hükümetin belirlediği asgari ücret zammını sınır olarak gösterdiğine dikkat çeken “TİS masasında artık ‘Hükümet bu kadar veriyor, biz daha fazlasını veremeyiz’ deniyor. Beşinci aya geldik ve hâlâ yüzde 30 zam teklifleriyle karşı karşıyayız. Bu teklifler gerçeklikten uzak.” dedi.

Turan, grev kararının zorunlu bir adım olduğunu vurguladı. TPI fabrikalarında yüzde 120, DYO Boya’da ise saat ücretine dayalı sistemde yüzde 140 oranında zam talep ettiklerini belirten Turan “Yanlış politikaların faturasını işçiye kesmeye çalışıyorlar. Biz bu süreci elimizdeki en büyük silah olan grevle taçlandıracağız.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ