Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TÜPRAŞ) Aliağa, Kocaeli, Kırıkkale ve Batman rafinerilerinde sürdürülen toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde, işveren Koç Holding, zam teklifini yüzde 25’e yükseltti. Ancak teklif, Petrol-İş Sendikası tarafından yetersiz bulunarak kabul edilmedi. Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Koç Holding, TÜPRAŞ işçisine bir kez daha açlık sınırında ücretleri ve üç yıllık sefalet sözleşmesini dayattığını belirterek “Dalga geçer gibi sunduğu oranların arkasında ise grev yasakları, YHK kararları ve tek adam rejiminin baskı araçları var.” dedi.
Koç Holdinge ait TÜPRAŞ’ta 3 bin 500 işçiyi ilgilendiren TİS sürecinde işçilerin yüzde 85 zam talebine karşı işverenin yüzde 21 zam dayatması nedeniyle anlaşma sağlanamadı.
Koç Holding yönetimi, teklifini yüzde 25’e çıkarırken, Petrol-İş Sendikası, iki yıllık sözleşme için ilk altı ayda yüzde 76 oranında zam talep ettiğini açıkladı. Görüşmelere konu olan 3 bin 500 işçiyi ilgilendiren süreçte, işverenin ilk teklifi yüzde 15,75 oranındaydı. Koç Holding, son toplantıda teklifini yüzde 25’e yükseltti.
EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, TÜPRAŞ işçilerine önerilen zam oranlarını sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla eleştirdi. Bayhan, Koç Holding’in TÜPRAŞ’tan 2024 yılında 18,3 milyar lira net kâr elde ettiğini hatırlatarak, “Koç Holding, TÜPRAŞ işçisine bir kez daha açlık sınırında ücretleri ve üç yıllık sefalet sözleşmesini dayatıyor.” ifadelerini kullandı.
Bayhan: Koç Holding, sefalet sözleşmesini dayatıyor
Bayhan, her görüşme oturumunda sendikadan yüzde 5-10’luk geri adım bekleyen Koç Holding’in, kendi teklifini yalnızca yüzde 0,25 oranında artırdığını ifade etti. Bu yaklaşımın adil olmadığını vurgulayan Bayhan, “Bu döngü kırılmak zorunda. TÜPRAŞ işçisi kazanacak” dedi.
İşçilerin geçmişte gerçekleştirdiği eylemlere dikkat çeken Bayhan, TİS sürecinde de benzer bir irade sergilenmesi gerektiğini belirtti. “İşçilerin tarihi, grev hakkını fiili mücadeleyle savunan bir tarih” diyen Bayhan, işçilerin hazırladığı görselde geçen “İşçileri görmezden gelenler, seslerini duymaya hazır olsun” sözlerine atıfta bulundu.
700 işçinin işine son verildi
Bayhan, Koç Holding’in Gebze Çayırova’daki Arçelik fabrikasını Manisa’ya taşıma sürecine de değindi. Bu sürecin, işçilerin kazanılmış haklarını gasp etme amacı taşıdığını belirten Bayhan, 3 bin işçinin daha düşük ücret ve kötü koşullarda çalışmaya zorlandığını ifade etti.
Taşınma sürecinde yaklaşık 700 işçinin işten çıkarıldığını hatırlatan Bayhan, sürecin emekçilerin yıllardır verdiği emeği hiçe saydığını söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının hiçbir denetim yapmadığını da belirten Bayhan, “Koç’un bu politikası, Türkiye’deki büyük sermayenin, tekellerin, nasıl büyük bir sömürü ve haksızlık üzerine saltanat kurduğunun açık bir göstergesidir. Bu taşınma işlemi bile, sermaye düzeninin işçi sınıfına reva gördüğü muamelenin simgesidir.” dedi.
Arçelik fabrikasında örgütlü olan Türk Metal sendikasının da işçilerin gözünde güven yitirdiğini ifade Bayhan, şunları söyledi:
“Türkiye'deki sendikal bürokrasinin, sendikal örgütlenmelerin başında bulunan yönetim anlayışının, sendikal anlayışın aslında ne kadar işçilere yabancı, işçi ve emekçilerin çıkarlarını, haklarını savunmaktan uzak olduğunu gösteriyor.”
İşçiler Meclis gündeminde yer buldu
Bayhan, taşınma sürecinde işçilerin haklarının korunması gerektiğini belirterek, işçilerin sesini Mecliste ve mücadele alanlarında duyuracaklarını vurguladı. İşçilerin çalışma hakkının güvence altına alınması çağrısında bulundu.