Eylül Sansür- Türkiye Komünist Partisi kuruluşunun 104. yıl dönümü nedeniyle bir basın açıklaması yayınladı. 

Basın açıklamasında güçlü bir cumhuriyet çağrısında bulunan Türkiye Komünist Partisi (TKP), “Emekçi halkımızı, çürüten, yoksullaştıran ve insanlığımızdan utandıran bu düzeni değiştirmeye, yeni ve güçlü bir cumhuriyet kurmaya çağırıyoruz” dedi.

Cumhuriyet için sömürü ortadan kalkmalı

Basın açıklamasının tamamında şu ifadeler kullanıldı:

“TKP bugün 104 yaşında…

Emperyalist işgale ve işbirlikçi saltanata karşı bu topraklarda başlayan kurtuluş mücadelesinin başlangıcı ile partimizin kuruluşu aynı tarihsel dönemin iki kritik gelişmesidir.

Bağımsızlık savaşının zafere ulaşması ve Cumhuriyetin kurulması nasıl ileri bir adım olmuşsa, TKP’yi kuran yoldaşlarımız bu zaferin kalıcı hale gelmesinin yegâne koşulu olan toplumsal kurtuluşu sağlamak için güçlü bir irade ve iddia ile hareket etmişti.

Kurulacak cumhuriyet, eşitliğin sağlanması ve sömürünün ortadan kalkması ile gerçek güvencelerine kavuşabilirdi. 

Mustafa Suphi ve yoldaşlarının tarihsel iddiası budur… Kurtuluş mücadelesiyle kazanılan zafer ancak eşit, özgür ve sömürünün olmadığı bir cumhuriyet ile kalıcı hale gelebilirdi. 

TKP’nin 104 yıl önce yükselttiği bu iddia, hâlâ güncelliğini koruyor. Bugün emperyalizmin, iş birlikçisi patron sınıfının ve piyasa kurallarını tartışılmaz kılmak için palazlandırılan gericiliğin yıktığı cumhuriyet başka bir yolla yeniden kurulamaz. Ülkemiz başka türlü ayağa kalkamaz.

Kapitalist düzen sorunların asıl nedenidir

Türkiye’nin zengin kaynaklarını bir avuç patrona aktaran kapitalist düzen, sorunlarımızın asıl nedenidir. Sermaye sınıfının çıkarları ve bitmek bilmez kâr hırsı, Türkiye’ye vurulmuş sıkı bir prangadır. 

Ülkemizin kaynaklarını yağmalayan, halkımızı yoksullaştıran bu holding saltanatını yıkmadan ülkemizde güvenli ve güzel bir gelecek kuramayız.

Uzlaşmayacak, ertelemeyecek ve sabretmeyeceğiz. Sömürünün kalktığı sosyalist bir cumhuriyet için kavga etmekten başka çaremiz yok.

Gericilikle, çocuklarımızın hayatlarını karartan tarikatlarla, bu soygun düzeninden nemalananlar ile kavga edeceğiz.

Patronların kasası dolmaya devam etsin diye Türkiye’ye deli gömleği giydirmeye çalışanları başımızdan defedeceğiz.

Şartları kökünden değiştirmek için kol kola 

Ülkemizi savaşa sürüklemek isteyen NATO’cuları bu topraklardan kovacağız.

TKP ülkemizi prangalarından kurtarmak, karanlığın hâkim olduğu ve yoksulluğun derinleştiği şartları kökünden değiştirmek için kol kola girmeye çağırıyor.

TKP emekçi halkımızı, çürüten, yoksullaştıran ve insanlığımızdan utandıran bu düzeni değiştirmeye, yeni ve güçlü bir cumhuriyet kurmaya çağırıyor.

Gelin hep birlikte değişmez denilen bu yaşamı değiştirelim, hepimizin hakettiği, eşit ve özgür yaşayacağımız günleri inşa edelim.”

Muhabir: EYLÜL SANSÜR