17. Uluslararası Türkiye Tiyatro Buluşması’nın ikinci gününde Eylem Şafak Aydın Dayanışma Ödülü Gazeteci İsmail Saymaz’a verildi. Türkiye Tiyatro Buluşmalarına geçtiğimiz yıllarda katkı sunan Tiyatro Sanatçısı Orhan Aydın’ın kızı Eylem Şafak Aydın adına verilen dayanışma ödülü ile bu yıl 6 Şubat Depremi adına önemli bir farkındalık oluşturuldu.

Doğa olaylarının afete dönüşmesi insan sorumluluğu

Amfi Tiyatroda verilen ödül öncesi konuşma yapan Efes Selçuk Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Güzel, bir toplumun gelişmişlik düzeyini ölçen kriterlerden birinin de bir toplumun doğal afetlere karşı gösterdiği direnç olduğuna dikkat çekerek;  “Doğa olaylarını afete dönüştüren insanın yaptıklarıdır.  Toplumların gelişmişliğine göre de bunun sonuçları farklıdır.  Türk Tiyatrosunun çok kıymetli oyuncusu Orhan Aydın maalesef 6 Şubat 2023’te kızı Eylem Şafak Aydın’ı kaybetti.   Onun anısına Dayanışma Ödülü’nü,  depremi bize bütün ayrıntılarıyla, ihmalleriyle, hırsız müteahhitleriyle, sorumsuz yöneticileri ile aktaran Gazeteci İsmail Saymaz’a veriyoruz” dedi.

O günlerde sadece gazetecilik yapmadım

Gazeteci İsmail Saymaz 6 Şubat Depremi’nden sonra Hatay’da yaşadıklarını anlatarak; “Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri maalesef yerle bir oldu. Ben o günlerde sadece gazetecilik yapmadım. Çok sayıda felaket takip ettim ama bunda taraf oldum.  O günlerde Orhan abiyle sadece haber yapmadık. Orhan abinin kızını aradık.  Orhan abinin kızı Eylem Şafak’ı oradan maalesef sağ çıkaramadık. Onun gibi sadece Hatay’da yüzlerce insanımızı kaybettik. Benim şehadetim sadece okurlarıma anlattığım bir hikaye olmasın. Gelecekte hayatını kaybeden on binlerce insanımızın öbür dünyada değil bu dünyada mahkemesi kurulduğunda onlar için bir tanıklık tutanağı olsun. İçerisinde bürokrat olan, hırsız müteahhit olan birileri yargılandıkları gün çağrılırlarsa ben de bu ödülle birlikte gitmeyi düşünüyorum. Beni bu ödüle layık gördükleri için ödül komitesine, Orhan Abi’ye ve Filiz Başkan’a teşekkür ederim” dedi.

Karanlığın ortasından bir ses yükselmeliydi

Tiyatro Sanatçısı Orhan Aydın; 6 Şubat Depremi’nin 11 ilde 15 milyon insanı etkileyen bir gerçeklik olduğunu belirterek; “Vicdanı ölmeyen insanların, yaşadıkları bütün ahlaksızlıklara direnen insanların, geleceği kuracak sanat emekçilerinin görevlerinden biridir diye düşünüyorum bu gerçekliği anlatmak. İsmail tam o günlerde Murat Ağırel kardeşimle karanlıkta el yordamıyla geldi beni buldu. Karanlığın ortasından bir sesin yükselmesi gerekiyordu ve gazeteci arkadaşlarım işlerini çok zor yapıyorlardı. Kent tepeden tırnağa ölüm kokuyordu. Çocuklarımıza söylüyorum; “Sakın annenizden babanızdan önce ölmeyin. Bütün anne ve babalara da söylüyorum, sakın çocuklarınızın sizden önce ölmesine izin vermeyin. Bu ödülü İsmail Saymaz’a vermekten onur duyuyorum” dedi.

Gazeteci İsmail Saymaz’a verilen ödülün ardından Yunan Tiyatro Sanatçısı Sofia Kapsourou Karaiskakena Efsanesi adlı oyunu ile izleyicilerle buluştu.

Kaynak: BÜLTEN