Ziraat Bankası İzmir Sanat Müzesi, Türkiye'de bir banka tarafından kurulan ilk sanat müzesi olma özelliği taşır. Peki Ziraat Bankası İzmir Sanat Müzesi nerededir? Ziraat Bankası İzmir Sanat Müzesi giriş ücreti?

Ziraat Bankası İzmir Sanat Müzesi; resim, heykel, seramik ve özgün baskı dallarından oluşan zengin bir koleksiyona sahiptir. Türk modernizmin öncüleri olan sanatçıların başyapıtlarından oluşan koleksiyonun oluşum süreci, 1926 yılında Atatürk’ün talimatıyla başlar. Bu dönemde devletin kültür sanat politikasına göre; devlet kurumları, sanatçıyı desteklemek ve çalışma alanlarını eserler ile donatmak amacıyla koleksiyon oluşturmaya başlarlar. T.C. Ziraat Bankası da İbrahim Çallı ve Namık İsmail gibi dönemin ve Türk resminin en ünlü sanatçılarına sipariş vererek ve müzayedelerden eser satın alarak koleksiyon çalışmalarını sürdürür. Cumhuriyetin ilanıyla başlayan koleksiyon oluşum süreci, yıllar boyu devam etmiş ve 2500’ü aşan eser koleksiyonda yerini almıştır. Müze koleksiyonunda, Çallı ve grubunun empresyonist etkili eserleri, Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraş Birliği’nin figüratif ekspresyonist resim ve heykelleri, D Grubunun soyutlamacı eserleri ile klasik sanatın en nadide parçaları görülmektedir. Klasik eserlerin yanında modern eserler de koleksiyonun önemli bir bölümünü oluşturmaktadır.

Müze binası; 1930 tarihinde üç kat olarak inşa edilen, Milli Mimarlık Akımının izlerini taşıyan ve önceki yıllarda Ziraat Bankası İzmir Şubesi olarak hizmet vermiş olan İzmir’in Alsancak semtinde bulunan müstakil bir binadır. Müze binasının 2018 yılında orijinalliği tamamen korunarak yapılan restorasyonu ile başlayan müze oluşum süreci, Ziraat Bankası koleksiyonundan eser seçimi ve kurgulama ile devam etmiştir. Müze, Bankanın kalkınma projesi bağlamında, sanat eserlerinin toplumla paylaşılması ilkesi ile Türkiye’de atılan ilk adım olması açısından önemlidir.

Ziraat Bankası İzmir Sanat Müzesi üç kat olarak düzenlenmiştir.

Alta katta; süreli sergi salonu, kasa dairelerinde Ankara’daki Bankacılık Müzesi’nin sanal tur ile gezme olanağı sağlayan dijital oda bulunurken ikinci kattan itibaren koleksiyon eserler kronolojik sıralama ile sergilenmiştir. Giriş katında, kapılarının Almanya’da üretilmiş olduğu bilinen iki kasa dairesinin de sergi salonuna dahil edilerek orijinallik korunmuştur. Müze; koleksiyonun sergilendiği bölümler yanında süreli sergi salonu, çocuk eğitim atölyesi ve dijital deneyim anları ile İzmir kültür sanat yaşamına önemli bir katkı sunmaktadır.

Ziraat Bankası İzmir Sanat Müzesi nerede?

Ziraat Bankası İzmir Sanat Müzesi, Konak'ta bulunuyor. Müzenin adresi ise Gazi Bulvarı No:34 olarak geçiyor.

Ziraat Bankası İzmir Sanat Müzesi giriş ücreti ne kadar?

Ziraat Bankası İzmir Sanat Müzesi giriş ücreti yoktur. Müzeyi tamamen ücretsiz olarak gezebilirsiniz?

Ziraat Bankası İzmir Sanat Müzesi hangi saatlerde açık?

Ziraat Bankası İzmir Sanat Müzesi pazartesi günleri hariç haftanın her günü 10:00 ile 17:30 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Kaynak: Haber Merkezi