Köyde bulunan anıtta Atatürk, golf pantolonlu, kasketli bir şekilde kayanın üzerine oturtulmuş olarak tasvir edilmiş. Atatürk, elini de üst üste dizilmiş beş kitaba dayamış olarak görülüyor.
Anıtın yapımının hikayesi de oldukça ilginç. Almanya'da yaşayan eğitimci ve doğa sever Sühan Şen, bölgede yürüyüş yaparken, bir heykel kaidesi görünümündeki bu kayayı görür. Şen, bunun üzerine köye giderek muhtarı bulur ve ona bu kayanın bulunduğu araziyi satın almak istediğini söyler.
Arazinin sahibi bulunur ve Şen onunla görüşürüz. Arazinin sahibi bu arazinin ne yapılacağını sorunca Şen ona buraya Atatürk anıtı yapacağını söyler. Bunun üzerine arazi sahibi bu amaçla almak istenen araziyi satmayacağını belirtir. Arazi sahibi Hasan Yücel Koral, Şen'e bu amaç için gerekli arazi sınırını sen çiz, benim sana armağanım olsun der.
Bu güzel gelişme üzerine Şen bu kez de heykel yapan Prof. Dr. Tankut Öktem'in peşine düşmüş. 18 ilde Atatürk ve Cumhuriyet konulu heykelleri yapan Öktem, bu güzel girişimde benim de katkım olsun diyerek anıtı hiçbir ücret almadan yapmaya karar vermiş.
Anıtta Atatürk'ün elinin altında bulunan kitaplar ise, Milli Mücadele, Cumhuriyet, Devrimler, Bilim ve Sanat, Nutuk olarak sıralanmış.
İzmir'de yaşayan ve bu anıtın hikayesini duyan vatandaşlar, Bağyüzü köyünün yolunu tutuyor.
Köyde hem sakin bir gün geçirmek, hem Kozak Yaylası'nın harika doğasında zaman geçirmek isteyen vatandaşlar bu anıtı da görmeden geri dönmüyor.