Dünyanın en eski çarşılarından biri olan Kemeraltı Çarşısı İzmir'de bulunuyor. Çarşının tarihi ise 2 bin 400 yıl öncesine kadar dayanıyor. Kemeraltı Çarşısı, Helenistik dönemden beri kentin alışveriş merkezi olma özelliğini taşıyor.
Çarşı içinde yaklaşık 2 bin tescilli tarihi bina bulunuyor. Çarşıda aynı zamanda kiliseler, camiler ve sinagoglar da bulunuyor. Üç farklı dinin ahenk içinde uzun yıllar yaşadığı bir bölge olmuş Kemeraltı.
Kemeraltı Çarşısı ve çevresini kapsayan İzmir'in Tarihi Kent Merkezi, Nisan 2020'de UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine de dahil oldu.
Kemeraltı Çarşısı, Mezarlık başı semtinden başlar ve Konak Meydanı'na kadar uzar.
Çarşının ana caddesi ise Anafartalar Caddesi'dir. Bu cadde büyük bir kavis çizer. Bu kavis, caddenin geçen yüzyıllarda var olan iç limanın etrafını dolaşmış olmasından kaynaklanmaktadır. Liman, zamanla ağzına doğru dolmaya başladığından, yeni yerleşim ve ticaret sahaları açılmış ve buraları yeni binalarla değerlendirilmiştir.
Neden Kemeraltı denilmiş?
Yakın yıllara kadar Şadırvan altı Cami’nden Havra Sokağı’na kadar devam eden sokakların üstü örtülüydü. Çarşının adı da buradan geliyor yani üstünün kapalı olmasından.
Aradığınız her şey burada
Kemeraltı Çarşısı'nda aradığınızı bulabileceğiniz çok sayıda dükkan bulunuyor. Çarşıda kıyafet, iplik, kumaş, takı, perde, çanta, gıda ürünleri, hayvan ürünleri, ev eşyaları, gelinlik, abiye elbiseler, halı ve kilimler, deri ürünleri, ahşap ürünler, çini panolar, seramikler, oyuncaklar, çeyiz ürünleri, süs eşyaları... yani ne ararsanız bulmak mümkün.
Kemeraltı Çarşısı'nda neler yapılır?
Kemeraltı Çarşısı, İzmir mutfağına ait lezzetleri bulabileceğiniz bir yer. Burada bulunan lokantalarda yemek yiyebilirsiniz.
Havra Sokağı'na gidebilir, burada taze balık, sebze-meyve veya peynir ürünleri alabilirsiniz.
Yorgunluk kahvesi içmek isterseniz de Kızlarağası Hanı'na gidebilir ve 1744 yılında yapılmış olan bu handa kahvenizi içebilirsiniz.
Kemeraltı'nda uğramadan geçmeyeceğiniz yerlerden biri de şerbetçilerdir. Özellikle karadut şerbetinin tadına bakmadan dönmeyin.
Kemeraltı bölgesinde çok sayıda han da bulunuyor. Bu hanlar ise şöyle:
*Abacıoğlu Hanı
*Abdurrahman Hanı
*Arap Hanı
*Büyük Demir Hanı
*Büyük Karaosmanoğlu Hanı
*Cambaz Hanı
*Çakaloğlu Hanı
*Çarşılı Hanı
*Fazlıoğlu Hanı
*Küçük Karaosmanoğlu Hanı
*Kızlarağası Hanı
*Manisalıoğlu Hanı
*Musevit Hanı
*Mirkelamlıoğlu Hanı
*Piyale Hanı
*Selvili Hanı
*Tütün Hanı
*Uzun Han
*Yeni Han