Türkiye'nin en temiz köyü seçildi: İzmir'in en modern köyünü çok seveceksiniz. İzmir, köyleri ile de beğeni toplamaya devam ediyor. İzmir'in en güzel ve meşhur köylerinden biri de Bademler Köyü'dür. Peki Bademler Köyü nerede? Bademler Köyü'ne nasıl gidilir?

Bademler Köyü, İzmir'in en gelişmiş ve güzel köylerinden biri olarak geçer. Geçimini tahtacılık yaparak sağlayan Yörüklerin yerleşik yaşama geçerken kurduğu köylerden biri olan Bademler,  adını köyün çevresindeki badem ağaçlarından alıyor.

Köyü ünlü yapan şey ise Türkiye'nin ilk ve tek köy tiyatrosuna sahip olmasıdır.

Köyde tiyatronun yanı sıra 20 yıllık bir oyuncak müzesi ve 80 yıldır hizmet veren bir de halk kütüphanesi bulunur.

Bademler, bembeyaz evleri ve sahip olduğu tüm bu kültürel birikimle kelimenin tam anlamıyla aydınlık yüzümüz.

En temiz köy seçilmiş

Bademler Köyü'nü özel kılan şeylerden biri de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Türkiye’nin En Temiz Köyü seçilmiş olmasıdır.

1963’te Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı ödülü kazanan, Necati Cumalı’nın yazdığı, Metin Erksan’ın uyarladığı Susuz Yaz filmi de burada çekilmiş.

Bademler Köyü tiyatrosu nasıl kuruldu?

Alınan bilgiye göre İzmir'de bile tiyatro salonu yokken, Bademler Köyü'nün tiyatro oynanan bir sahnesi varmış. Tiyatronun köye gelmesinin nedeni ise öğretmen Mustafa Anarat'ın 1925 yılında buraya atanması ile olmuş. Mustafa Öğretmen önce köy halkına oyunlar oynatıyor, sonra köy halkının içinde yer aldığı çeşitli müsamereler düzenliyor. Zamanla köy halkı tiyatro kültürünü çok seviyor. Daha sonra köy halkı oyun çıkarmak için hazırlıklara başlıyor ve 30'lu yıllarda köy meydanında bir sahne kuruluyor. 1969 yılına kadar da oyunlar burada oynanmaya başlıyor. 1969’da ise Bademler halkı tamamen kendi imkanları ile tiyatro binasını kuruyor.

Çocuk oyuncakları müzesi de var

Bademler de bir de çocuk oyuncakları müzesi bulunuyor. Bademlerli Arkeolog Musa Baran’ın aile evi, 1990 yılında annesinin vefatı sonrası geleneksel oyun ve oyuncakların anlatıldığı mini bir müzeye dönüştürülmüş. Müzenin ilk katı biraz daha etnografik. Burada Musa Baran’ın ailesine ait giysiler, köy yaşamına ait eşyalar, ev ve mutfak gereçleri sergileniyor. Üst katında ise hem Musa Baran’ın kendi çocukluğunda oynadığı hem de geçmişten bilinen geleneksel oyuncaklar nasıl oynandığının anlatımları ile birlikte panolarda gösteriliyor. Üst katta Musa Bey’in kitaplığı ve oyunlar hakkında yazılmış çeşitli kitaplar da yer alıyor.

Kütüphanesi olan köy

Okuma – yazma oranının %99 olduğu Bademler köyünde İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi’nin bir şubesi var. 80 yıldır Bademler’de hizmet veren halk kütüphanesinde bugün yaklaşık 3000 adet kitap yer alıyor ve hepsi de Bademler halkının kullanımına açık.

Bademler Köyü'nde de üretici pazarı var

Bademler Köyü'nde de üretici pazarı kuruluyor. Köy meydanına açılan küçük bir sokakta kurulan pazarda burada yetişen taze meyve ve sebzeler, gözlemeler, sarmalar, börekler... satılıyor. Bu pazarı ziyaret etmek için pazar günleri köye gidebilirsiniz.


Bademler Köyü nerede?

İzmir'in en güzel köylerinden biri olan Bademler Köyü, Urla ilçesinde yer almaktadır.


Bademler Köyü'ne nasıl gidilir?

Bademler köyü İzmir’e 40 km, Urla’ya 10 km uzaklıkta. Bademler’e kendi aracınızla gitmek için İzmir – Çeşme otobanını takip ederek Seferihisar yönüne doğru gitmeniz gerek. Tabelalar sizi Bademler’e götürüyor; İzmir’den Bademler köyüne ulaşmak yaklaşık 30 dakika sürüyor. Bademler köyüne otobüsle gitmek isterseniz Fahrettin Altay’dan kalkan 983 numaralı belediye otobüsünü kullanabilirsiniz.

Editör: Özlem Çimen Durmaz