Türkiye'nin uzaya ikinci kez astronot gönderme projesinin yer aldığı Galactic 07 misyonu kapsamında araştırmacı astronot Tuva Cihangir Atasever’in bulunduğu VSS Unity uzay aracı, ABD’nin New Mexico eyaleti yakınındaki Spaceport America uzay limanından hareket etti.

New Mexico'daki Spaceport tesisinden taşıyıcı uçak aracılığıyla havalanan "VSS Unity" yörünge altı aracının yolculuğu 1 saat 10 dakika sürdü. Araç, taşıyıcı uçak aracılığıyla yaklaşık 45 bin fitlik yüksekliğe erişmesinin ardından hibrit yakıtlı roket motorunu ateşleyerek yaklaşık 90 kilometre irtifaya ulaştı.

Türkiye'nin ikinci astronotu Atasever'in de içinde yer aldığı "VSS Unity" yörünge altı aracı, ABD yerel saatiyle 09.40'ta (TSİ 18.40) süzülerek iniş yaptı.

Uçağın ABD'nin New Mexico eyaletinde bulunan Spaceport tesisine inmesiyle, 4 astronot ve 2 pilottan oluşan 6 kişilik "Galactic 07" ekibinin bir üyesi olan Atasever'in yörünge altı araştırma uçuşu da sona erdi.

Atasever'in araştırmacı astronot olarak bulunduğu mürettebatta, ABD'den iki, İtalya'dan da bir özel astronot yer aldı.

Atasever’in gerçekleştirmesi beklenen 7 test, temel olarak uzay ortamında insan vücudundaki fizyolojik değişiklikleri incelemeyi amaçlıyor.

IvmeRad Radyasyon Dozimetresi deneyiyle ne kadar radyasyona maruz kalındığı bilgisi elde edilecek. İnsülin kalemi testi ile diyabet tedavi yöntemlerinin uzayda etkinliğini değerlendirmek için uzay ortamında doz aktarım verimliliği ilk kez test edilecek. Beacon testi kapsamında beynin prefnontal bölgesindeki kan yayılımı ve omurilik sıvısı dinamikleri, psikolojik değişim ve dönüşümler hakkında Atasever’in elde ettiği veriler mercek altına alınacak. Vezikül analizi kapsamında Atasever’den toplanan biyolojik örneklerle fizyolojik değişimler incelenecek. Yine fizyolojik değişikler üzerine odaklanan Message, Miyeloid ve Metabolom deneyleri de kan, doku örnekleri ve metabolizmada görülen değişikler üzerine eğilecek.

Kaynak: ANKA