İzmir'in simgelerinden biri haline gelen Milli Kütüphane, sadece bir kütüphane değil, aynı zamanda şehrin kültürel ve tarihi dokusunu yansıtan önemli bir yapı. Cumhuriyet'in ilk yıllarında inşa edilmiş olması, kentin modernleşme sürecindeki önemli bir dönüm noktasını temsil ediyor. İzmir Millî Kütüphane, İzmir'in Konak ilçesinde, adını verdiği Milli Kütüphane Caddesi'ndeki tarihi binada hizmet veren ve Türkiye'nin Milli adını taşıyan ilk kütüphanesidir.

Kütüphanenin tarihi

1900'lerin başında İzmir'deki vakıf kütüphaneleri çağdaş ihtiyaçları karşılayamaz hale gelince, modern bir kütüphane kurma fikri ortaya çıktı. Kadızade İbrahim Refik öncülüğünde bir grup aydın, 'Milli Kütüphane ve Teşvik-i Maarif Encümeni'ni kurdu. 6 Temmuz 1912'de Salepçioğlu Konağı'nda kapılarını açan kütüphane, zamanla daha büyük bir binaya taşındı ve 1933 yılında bugünkü yerine yerleşti.

Gelişimi ve büyümesi

Kütüphanenin yaşatılması ve genişletilmesi amacıyla konağın bahçesine bir sinema binası inşa edildi. 1915 yılında temeli atılan bu yapıların inşaatı, İzmir’in kurtuluşundan sonra hız kazandı. 1925 yılında kurulan İzmir Milli Kütüphane Cemiyeti, gelir sağlamak için öncelikli olarak Milli Sinema’yı destekledi. Sonunda, 31 Ekim 1933 tarihinde Cumhuriyet Bayramı’nın onuncu yılında büyük bir törenle yeni kütüphane binası hizmete açıldı.

Koleksiyonlar ve içerik

İzmir Milli Kütüphane, 12. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar uzanan yaklaşık 4000 el yazması eser koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor. Kütüphanede 2009 yılı itibarıyla 670.000 adet kitap, 4800 adet dergi, 7400 adet gazete bulunuyor.

Mimari özellikler

Kütüphane binası, I. Ulusal Mimarlık Akımı’nın kentteki en önemli örneklerinden biridir. Mimar Tahsin Sermet Bey tarafından tasarlanan yapı, köşelerdeki ikiz Osmanlı taç kapıları, iki renk taşla yapılan at nalı kemerleri ve sivri kemerli pencereleriyle dikkat çekiyor. Pencerelerin alınlıklarında ve köşeliklerinde bitkisel motiflerle süslenmiş çiniler bulunuyor. Kütüphanedeki gürgen ağacından yapılmış kitap dolapları ise Giritli İbrahim Bey tarafından II. Meşrutiyet döneminde yaptırılmış.

Okuma salonları

İki katlı yapıda, 90 kişilik iki okuma salonu mevcut. Tarihi atmosferini koruyarak bugüne kadar aktif olarak hizmet veren kütüphane, İzmir’in kültürel mirasını yaşatıyor. Ziyaretçilere hem zengin bir içeriğe hem de unutulmaz bir deneyime kapı aralıyor.

İzmir’deki bu kültürel hazineyi keşfetmek için mutlaka zaman ayırın. Hem geçmişin izlerini sürmek hem de sessiz bir ortamda kitapların dünyasına dalmak için İzmir Milli Kütüphane, mükemmel bir adres. Hem tarihi atmosferi hem de kapsamlı koleksiyonlarıyla, ziyaretçilere eşsiz bir deneyim sunuyor. 

İzmir Milli Kütüphane hangi saatlerde açık?

İzmir Milli Kütüphane pazar günleri ve resmi tatillerde kapalı. Haftanın diğer günleri ise 09.00 – 17.00 hizmet veriyor.

Milli Kütüphane nerede, nasıl ulaşılır?

Kütüphane, İzmir'in Konak ilçesi sınırları içinde bulunuyor. Metro, otobüs ya da vapur ile Konak'a geldikten sonra YKM binasının arkasındaki caddeye girmeniz gerekiyor. Trafiğe kapalı olan bu sokakta İzmir Milli Kütüphane'yi bulacaksınız. İzmir Milli Kütüphane iletişim bilgileri: Milli Kütüphane Cad. No: 39 Konak / İzmir

Muhabir: Ege Şenol Çalışkan