İzmir'in köyleri son yıllarda sadece güzellikleri ile değil, başarılı işleri ile de gündem oluyor. Bu köylerden biri de Karaot Köyü. İzmir'in Torbalı ilçesine bağlı olan köy, Türkiye'de ilk yerel tohum ve geleneksel şartlarda üretim yapan köylerden biri olarak geçiyor. Köyüller aynı zamanda yaptıkları doğal ürünleri internet üzerinden satışa da çıkartıyor.
Karaot Köyü'nün ne zaman kurulduğu bilinmemektedir. Köyün en büyük geçim kaynağı ise yıllardır yapılan üzüm ve zeytindir.
Her ne kadar son yıllarda üzüm üretim alanları daralsa da yine de üzüm köyün en önemli geçim kaynağı olmayı sürdürüyor. Köylüler bunun yanı sıra incir, mevsimlik sebze ve meyve üretimi de yapıyor.
Son yıllarda çok fazla göç veren köy, doğal güzellikleri ile dikkat çekiyor. Köyde kalanlar ise, köyü geliştirmek için çaba sarf ediyor.
Doğal ürünler üretip satıyorlar
Köylüler köyü geliştirmek ve ürünlerini pazarlamak için bir de internet sitesi kurmuş. Tamamen doğal yollarla üretilen ürünler https://organigiz.org/ internet sitesi üzerinden satışa çıkıyor.
Köylüler burada ürettikleri incir, ceviz, atalık tohum, dut kurusu, zeytinyağlı köy sabunu, siyah zeytin, taş kırma zeytin, susam, kuru üzüm, nar ekşisi, dağ kekiği, kuru domates, tatlı pul biber, sarma yaprağı, ev salçası, kuru fasulye, pekmek, ıhlamur gibi ürünleri satışa çıkartıyor.
Huzur dolu bir köy
Köyde market, kahvehane, okul gibi yerler bulunuyor. Doğa ile içiçe olan bu köy, huzur arayanların tercihi oluyor.
Karaot köyü güzel ormanlık alanları ve doğayla bütünleşen manzarasının yanında suyu olmayan bir köy olarakta tanınmaktadır.
1998 yılında yapılan bu rutin çalışmalardan birinde, köyün üst bölümlerinde bulunan ormanlık alanda, oldukça iyi bir kaynağa sahip su bulunmuştur. Kazı çalışmalarından sonra, bulunan su köy deposuna aktarılmıştır. Su, köyün içme suyu deposuna gelmeye başladıktan sonra bir dizi olay olmaya başlamıştır. Hatlar tıkanıyor, su olduğu halde evlere su gelmiyor, suyun gelip içildiği zamanlarda bazı insanlarda birtakım ağrı ve sızılar peyda oluyor. Bunun sonucunda köylüler bir aksilik olduğunu düşünerek suyu tahlil ettirmeye karar veriyorlar. Tahlil sonucunda suyun böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiği, kum ve taş ağrılarını kesebilecek kadar temiz olduğu ortaya çıkıyor. Sonrasında su kendi kuyusu kazılarak gelenlerin faydalanması için köy meydanına taşınıyor.
Suyla ilgili çeşitli rivayetler var. Kimisi suyun çok iyi geldiğini söyleyip hayır duası ediyor, kimisi daha köyden gitmeden taş düşürdüğünü anlatıyor. Kimisi de çayının çok güzel olduğunu, çaydanlıklarda hiç kireç kalmadığını anlatıyor. Takdir kullananların tabii ki, ama çayı gerçekten iyi oluyor. Su, aynı zamanda köylünün içme suyu ihtiyacını da karşılıyor.
Karaot Köyü nerede?
Karaot Köyü, İzmir'in Torbalı ilçesine bağlı bir köy. Köyün İzmir'e uzaklığı ise 54 kilometre.
Karaot Köyü'ne nasıl gidilir? Karaot Köyü yol tarifi
Karaot Köyü'ne Isparta-İzmir yolu üzerinden ulaşabilirsiniz. Eğer toplu ulaşımla gitmek isterseniz de Torbalı'dan kalkan 786 numaralı Karaot-Torbalı otobüsünü kullanabilirsiniz. Ancak köye çok sık otobüs seferi düzenlenmiyor. Bu yüzden öncesinde ESHOT'un internet sitesi üzerinden otobüsün kalkış saatlerine bakmanızda fayda var.