Coğrafi işaret belgeli Kale biberinden tatlı yapıldı.

Sos, salça, pul biber, toz biber ve tarhanalık biber yapımında değerlendirilen Kale biberinin kullanım alanına bir yenisi eklendi.

Muğla'da bir otelin şefi Ali Osman Yetik, mutfağında biberi tatlı yapımında kullanarak otelin menüsünde sundu. Böğürtlen ve lor peynir dolgulu tatlı ilgi gördü.

Belediye Başkanı Erkan Hayla, gazetecilere ilçenin başlıca gelir kaynaklarından birisi olan biberin, otel menülerinde yer almasından dolayı mutlu olduklarını söyledi.

Hayla, Kale biberinin tatlı yapımında da kullanılmasının bibere ilgiyi artıracağını söyledi.

Şef Yetik ise biberin tatlı halinin de çok beğenildiğini kaydetti.

Coğrafi işaretli biber

Denizli’nin Kale ilçesinde yetiştirilen ve Türk Standartları Enstitüsünün (TSE) 2008 yılında tescil ederek coğrafi işaret verilen Kale biberi, kurutularak kışlık yiyecekler arasında yerini alıyor. Bölgedeki toprakların verimliliğinden kaynaklı olarak kendine has aromasıyla farklı bir tadı olan Kale biberi, yöre halkı tarafından tarlalardan toplanıp tek tek ipe geçirilerek evlerin balkonlarına ya da lokantalara asılıyor. Kale biberinden sos, salça, pul biber, toz biber, tarhanalık biber olmak üzere çeşit çeşit kışlık ürün elde ediliyor.

Denizli’nin Kale İlçesi’nde kendine özgü mikroklima özelliği taşıyan tarımsal alanlarında yetişen etli, yuvarlak, büyük yapılı, yeşilimsi renkte, acı ve tatlı türleri olan Kale biberi, mineral ve vitamin deposudur. Sinir ve sindirim sistemlerine iyi gelir. Türkiye’nin tescilli üç biberinden biri olup coğrafi işaret taşımaktadır. Kale biberi yemeklere kendine has aroması ile özel bir tat vermektedir. Kale’de biber tatarı olarak bilinen yöresel bir yemeği de vardır. Yeşil veya kuru biber, pul biber şeklinde tüketiciye sunulmaktadır.

Kaynak: AA-HABER MERKEZİ