İstenmeyen tüyler özellikle de kadınların yıllarca büyük sıkıntısı olmuş. Eskiden kadınlar bu tüylerden kurtulmak için hamam otu kullanırlarmış. Peki hamam otu nedir? Hamam otu nasıl kullanılır? Hamam otunun zararları var mıdır? Sizin için araştırdık.

Hamam otu nedir?

Halk arasında zırnık otu ya da hürrem otu olarak da bilinen bir ottur. Özellikle Osmanlı döneminde kadınlar tarafından çok sık kullanılmış. Kahramanmaraş ve civarında yetişen bu ot toz haline getirilerek kullanılıyor. Bu tozu aktarlarda bulmanız mümkün.

Hamam otu nasıl kullanılır?

Hamam otu tıpkı tüy dökücü krem gibi bir etkiye sahiptir. Uygulanacak bölgenin genişliğine göre tozu bir kaba boşaltın. Üzerine de yavaş yavaş su ekleyin. Bu sırada karıştırmayı ve krem haline getirmeyi ihmal etmeyin. Karışım çok sulu olmayacak çok katı da olmayacak. Krem kıvamına gelince tüy dökücünüz hazır demektir.

Karışımı tüylerden şikayetçi olduğunuz bölgeye sürün ve bir süre bekleyin. Tüylerinizin kopmaya başladığını görünce de bol su ile durulayın. Tüylerin daha kolay çıkmasını istiyorsanız bir lif veya bez de kullanabilirsiniz.

Dökülen tüyler yaklaşık 2 hafta sonra yeniden çıkmaya başlayacak.

Bu otun en kötü tarafı ise kokusudur. Bu yüzden hazırlarken ve kullanırken solumamaya dikkat edin.

Hamam otu zararlı mı?

Hamam otu kullanımı kolay bir ot olsa da zararları da fazladır. Kimyasal olarak tehlikeli bir yapıya sahip olan hamam otu zehirleyebilir. Bunun dışında ciltte tahriş ve alerji de neden olabilir. O yüzden ciltte çok uzun süre bekletmemeye ve alerji için önce küçük bir miktarı bir bölgenizde denemenizde fayda var.

Editör: Özlem Çimen Durmaz