Batuhan KAYA- Enver Aysever’in Youtube’da yayınlanan “Radikal Tahammülsüz” programının bugünkü konuğu, İz Gazete İmtiyaz Sahibi Ümit Kartal oldu. Kartal, Alsancak’ta gerçekleşen ve elektrik kaçağı nedeniyle 2 yurttaşın hayatını kaybettiği olayı değerlendirdiği programda, “Kabaca anlatırsak İzmir’i CHP’li belediyeler yönetiyor, elektrik ve doğalgaz şirketleri de iktidara yakın ve bu kurumlar arasında bir gerilim var ve sürekli devam ediyor. Gediz Elektrik burayı kazdı, İZSU’ya haber vermedi. İZBETON asfalt döşedi, doğalgaz firması geldi bozdu. O ona haber vermedi bu buna haber vermedi gerilimi sürekli devam ediyor. Bu çözülsün diye İzBB Altyapı Koordinasyon Merkezi Şube Müdürlüğü var. Çeşitli müdahaleler olacağı zaman AYKOME muhataplarına bildiriyor ve ‘Buraya gözlemci gönderin’ diyor. Alsancak’ta 2 yurttaşımızın hayatını kaybettiği meselede de İzBB’nin İZSU şirketinin yaptığı bir çalışma ile alakalı. Burada yurttaşların ‘Yağmur yağdığında su birikintisi oluyor’ diye şikayet oluşturmasından sonra İZSU’nun bir çalışması oluyor. Sormamız gereken soru şu, AYKOME bilgi verdi mi? Bir gözlemci gönderin dedi mi? İzmir Büyükşehir Belediyesi diyor ki, ‘AYKOME bilgi verdi, gözlemci gönderilmesi istedi’, Gediz Elektrik Dağıtım Şirketi diyor ki, ‘Belediye bize bilgi vermedi’.” şeklinde konuştu.

İzmir'in kalbinde oldu

Olayın İzmir’in kalbi Konak Alsancak’ta olduğunu aktaran Kartal, “İzmir’e bir kez dahi gelmiş olanların bildiği bilmeyenler için örnekleriyle anlatabileceğimiz bir yer, Kıbrıs Şehitleri Caddesi. Buranın muadilleri İstiklal Caddesi’dir, Ankara’daki Sakarya Caddesi’dir. İzmir’de Alsancak Vapur İskelesi’ni düşünün, Karşıyaka’dan vapurla Kordon’a geldiğinizi düşünün. Vapurdan indikten sonra hiçbir yere sapmadan Kıbrıs Şehitleri’ne geçtiğiniz sokakta bu olay oldu. Alelade, Tire’de ya da başka bir yerde de böyle bir şey olsa tabii ki bu yine de bir problem ama bu İzmir’in kalbinde oluyor” dedi.

AYKOME bilgi verdi mi?

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Altyapı Koordinasyon Merkezi Şube Müdürlüğü’nün 4 Ocak’ta yapılan çalışma için Gediz Elektrik’e bilgi verip vermediğinin belli olmadığını söyleyen Kartal,  “4 Ocak günü Su birikintisi şikayeti nedeniyle bir şikayet geliyor ve İZSU ekipleri gelip müdahalede bulunuyor. Doğrudan İZSU ekipleri de değil. İZSU ihaleye çıkıyor ve bir taşeron firmayla anlaşıyor. Bu ihale geçen yıl mart ayında yapılmış ve bu olayın olduğu güne kadar da geçerli olan bir ihale. Uşak’tan Arif Kapuç adında bir otel sahibi bu ihaleyi, 73 milyon 487 bin 897 liraya alıyor. Burada gördüğümüz kişiler İzBB’nin kadrolu çalışanları değil, taşeron firmanın çalışanları. Gece 2’de geldiler. AYKOME tarafından bilgi verdiler mi belli değil, soruşturma sürecinde bu ortaya çıkacak. İZSU’nun kontrolörleri gelip baktı mı bunu da bilmiyoruz. Müdahale de bulunup gidiyorlar. Bundan 5 gün sonra bir video daha var. Aynı yerin güvenlik kameraları yağmurlu bir havada, elektrik kaçağı nedeniyle aynı yerde patlamalar olduğunu gösteriyor. Bu 9 ocakta gerçekleşiyor” diye konuştu.

Kimse sorumluluk kabul etmiyor

Gediz Elektrik ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluk kabul etmeyerek suçu birbirlerini attıklarını aktaran Kartal, “Alelacele Gediz Elektrik ‘Bizle ilgili hiçbir problem yoktur, bize bilgi verilmedi. İZSU orayı kazdı ve kablolarımızı ortada bıraktı’ diyor. İzBB de ‘Bizim ekiplerimizin hiçbir sorunu yok, Gediz Elektrik kablolarını ortaya bırakmış’ diyor. Şu an 29 kişi gözaltına alınmış. İnsanlar biraz da empati yapıyor. Görüntüleri izliyoruz tüylerimiz diken diken oluyor. Diyoruz ki, ‘Acaba bu işi taşeron firmanın asgari ücretle çalışan yetkilisine mi yıkacaklar, diyoruz. İzBB’de çalışan ve hiçbir yetkisi olmayan birine mi yıkılacak, diyoruz’. İnsanlar gerçek sorumluların ceza almasını istiyor ama çok da umutlu değiliz” şeklinde konuştu.

Haberde yazan gerçek oldu

Ege Telgraf’tan Utkucan Akkaş’ın haberini hatırlatan ve o haberde yazanın gerçek olduğunu ifade eden Kartal,  “Ege Telgraf’tan Utkucan isimli bir muhabir arkadaşımız haber yapıyor. Bu haberden sonra müdahale de bulunuyorlar ve düzeltiyorlar hatta Ege Telgraf’ta ‘bizim haberimiz üzerine müdahale de bulundu ve düzelttiler’ diye haber de yapıyor. 5 yıldır orası açıkta duruyor demek konuyu yanlış yönlendirmek anlamına gelir. Haberin başlığı aslında çok çarpıcı ve gerçekten orada yazan oldu. Dünden beri İzmir’in fenomen sosyal medya hesaplarında açıkta kalan kabloların fotoğrafları paylaşılıyor” dedi.

Peşini bırakmayacağız

İzmirli yurttaşların tepkisinin net olduğunu ve sorumluların cezalandırılmalarını istediğini belirten Kartal, İz Gazete ve İzmir yerel basını olarak bu işin peşini bırakmayacaklarını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Net söylüyorum takipçisi olacağız. İyi ki yerel medya var. Ulusal gazete ve televizyonlar ülke ve dünya gündeminde savrulup gidebilir ama yerel gazetelerin olması yerel demokrasilerin gelişmesi anlamında da çok önemli. Biz, İz Gazete ve İzmir’in yerel medyası olarak süreci takip edeceğiz. Maalesef AKP’nin trolleri acıyı İzmirlilerin yaşamasına fırsat vermeyecek bir dille İzmir’e saldırıyorlar. Benim konuştuğum kimse ‘kol kırılır yen içinde kalır’ demiyor, kimse bu duyguda değil. Kentten gelen tüm açıklamalarda ‘Sorumlu kimse cezasını çekmeli’ deniyor. Eğer o duyguda ve düşüncede olmazlarsa da onları seçen İzmirliler onları o duyguya getirmesini bilir.”

Muhabir: Batuhan Kaya