Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Cumhurbaşkanı’na hakaret suçlamasıyla yargılandığı davada ilk kez hâkim karşısına çıktı. İstanbul 35. Asliye Ceza Mahkemesinde görülmesi planlanan dava, yoğun katılım nedeniyle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda yapıldı.
Savunmasında sözlerinin eleştiri olduğunu söyledi
Duruşmada savunmasını yapan Ümit Özdağ, sözlerinin hakaret değil siyasi eleştiri olduğunu belirterek beraatini talep etti.
Yoğun katılım nedeniyle salon değiştirildi
İlk duruşma, salonun küçük olması nedeniyle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi salonuna alındı. Duruşmayı izlemek isteyen çok sayıda siyasetçi, gazeteci ve hukukçu salonda ve koridorlarda yoğunluk oluşturdu. Duruşmaya CHP Genel Başkanı Özgür Özel'de katıldı.
“Haçlı Seferi” açıklaması sonrası gözaltı
Ümit Özdağ hakkında açılan dava, 19 Ocak 2025'te Antalya'da partisinin “İl Başkanları İstişare Toplantısı”nda yaptığı açıklamaya dayanıyor.
Özdağ, “Son bin yılda gerçekleşen hiçbir Haçlı Seferi, Erdoğan'ın ve AKP'nin Türk milletine ve Türk devletine verdiği zararı vermemiştir” ifadelerini kullanmıştı. Bu açıklamasının ardından 20 Ocak’ta Ankara’da gözaltına alınan Özdağ, savcılığa verdiği ifade sonrası tutuklanmıştı.
Siyasi yasak da gündemde
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Özdağ hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası ve siyasi yasak talebiyle dava açtı. Özdağ 21 Ocak’tan bu yana Marmara Cezaevinde tutuklu bulunuyor.
11 Haziran’da bir başka dava var
Ümit Özdağ, ayrıca “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve aşağılama” suçlamasıyla da yargılanıyor. İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan bu davanın duruşması 11 Haziran 2025 tarihinde yapılacak. Bu davada Özdağ hakkında 7 yıl 10 ay 15 güne kadar hapis cezası isteniyor.