Küresel ısınma aşırı hava olayları ve özellikle de yaz aylarında orman yangınlarını tetiklerken tarımda da ekosistemin bozulmasına neden oluyor. Küresel ısınmanın özellikle de kuraklık gibi tarımdaki olumsuz etkilerine karşı mücadelede İzmir’in Urla ilçesinde hayata geçirdikleri modele değinen ziraat mühendisi ve akıllı tarım uygulayıcısı Şükrü Cem Akçay, “İklim değişikliği yalnızca bugünün değil, geleceğin de en büyük risklerinden biri. Tarım sektöründe bu değişime karşı koyabilmek için teknolojiyi doğru kullanmak zorundayız.” dedi.
Ziraat mühendisi ve akıllı tarım uygulayıcısı Şükrü Cem Akçay, küresel ısınmanın etkisiyle her geçen gün etkisini artıran kuraklığa karşı dirençli yeni üretim modellerinin ve yapay zekâ destekli teknolojilerin önemine vurgu yaptı.
Kuraklıkla mücadelede geleneksel kuru ziraatın yanı sıra, yapay zekâ destekli mikro iklim sensörlerinin tarımda devrim yarattığını belirten Akçay, bu sistemlerin tarlada erken teşhis ve müdahale imkânı sunduğunu kaydetti. Veriye dayalı sulama sistemlerinden, otomatik tarım makinelerine; bitki sağlığı takibinden hastalık analizlerine kadar birçok yeniliğin çiftçinin geleceği için umut verici olduğunun altını çizdi.
Urla Yağcılar’da örnek proje
Akçay, İzmir’in Urla ilçesine bağlı Yağcılar Köyü’nde hayata geçirdikleri modeli örnek gösterdi. Bu projede bağ alanları, tıbbi-aromatik bitki üretimi, akıllı sera ve topraksız tarım gibi modern uygulamalarla sürdürülebilir kırsal kalkınmanın desteklendiğini söyledi. Proje, akademik çevreler, kamu kurumları, yerel üreticiler ve finansman kaynaklarının iş birliğiyle yürütülüyor. “Bu projeyle geçmişin bilgeliği ile geleceğin teknolojisini buluşturuyoruz” diyen Akçay, projenin aynı zamanda kadın ve genç çiftçilere ilham kaynağı olduğunu vurguladı.
Adil ve erişilebilir tarım vurgusu
Akçay, iklim dostu tarım politikalarının şekillenmesi için fırsat ve cinsiyet eşitliğinin şart olduğunu belirterek, “Sürdürülebilir bir tarım için adaletli politikalar, kapsayıcı modeller ve doğru finansman araçlarına ihtiyaç var.” dedi.
Önümüzdeki on yıl içinde tarımın dijitalleşme ile bambaşka bir boyuta taşınacağını ifade eden Akçay, “Agroekolojik ve yapay zekâ destekli yöntemlerle hem doğaya uyumlu hem de daha verimli bir tarım mümkün.” diyerek sözlerini tamamladı.