Tohum Sanat İnisiyatifi, Urla’nın tarihi ve kültürel mirasını sanatsal projelerle buluşturan “Bulut | Kaldırım Taşı | Islık” sergisiyle kamusal alanlara dikkat çekiyor. Sergide eserleriyle yer alacak sanatçılardan Gülderen Depas, Tohum Sanat İnisiyatifi’nin bölgenin doğal ve kültürel mirasına olan katkısına dikkat çekerek, sanatı kamusal alana taşımayı hedefleyen bu kolektif yapının önemini vurguluyor. Depas, Urla’nın tarihi ve kültürel dokusunu sanatla buluşturmanın büyük bir heyecan olduğunu belirtiyor.
19 Ekim - 24 Kasım 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek sergi, Urla’nın kamusal alanlarındaki değişim ve dönüşümü tarihsel bir perspektiften ele alacak. Fotoğrafik imge, hazır ve buluntu nesnelerden oluşturulan enstalasyonların yer alacağı sergi, Tohum Sanat İnisiyatifi’nin Urla’daki sanatseverler için hazırladığı dikkat çekici bir proje olarak öne çıkıyor.
Tohum Sanat Alanı’nda düzenlenecek “Bulut | Kaldırım Taşı | Islık” sergisinde eserleriyle yer alacak olan Tohum Sanat İnsiyatifi yürütücüsü Depas, hem sergi hem de sanat inisiyatifi hakkında İz Gazete’ye konuştu. Depas, Tohum Sanat Alanı’nın sanatı kamusal alana taşıyan kolektif yapısını vurgulayarak, “Urla’nın tarihi ve kültürel dokusunu sanatsal projelerle buluşturmak büyük bir heyecan” dedi.
Depas sözlerini söyle sürdürdü: “İzmir’in batısındaki Yarımada’da bulunan Tohum Sanat Alanı, “sanatı hayata karıştırmak” amacıyla kuruldu. Bu alan, sanat inisiyatifi tarafından kolektif ve katılıma açık bir şekilde, kültür ve çağdaş sanat projeleri geliştirmek, performanslar, atölyeler ve buluşmalar düzenlemek üzere hayata geçirildi.
2019 yılında bir grup sanatçı, küratör, tasarımcı ve araştırmacı tarafından kurulan inisiyatif, Urla’da kurulan ilk bağımsız sanat girişimi olma özelliğine sahip. Tohum Sanat Alanı, bölgenin doğal ve kültürel mirasına, kent hafızasına ve tarihine odaklanarak çalışmalarını sürdürüyor.”
Tohum Sanat Alanı, 19 Ekim - 24 Kasım 2024 tarihleri arasında Urla kamusal alanlarına odaklanan bir sergi düzenliyor. “Bulut | Kaldırım Taşı | Islık” başlıklı sergi, Urla’nın tarihsel ve kültürel geçmişini ele alarak, kentin son yıllarda geçirdiği dönüşüme kamusal alanlar üzerinden bir bakış sunuyor.
Sergi, fotoğrafik imge, hazır ve buluntu nesnelerle oluşturulan duvar, yer ve tavan enstalasyonlarından oluşacak. Sanatçılar arasında Sezgi Abalı, Behçet Aktaş, Neda İsmail Atar, Selin Atik, Levent Ayata ve diğer isimler yer alıyor. Ayrıca Tohum Atölye Kolektifi de sergide çalışmalarını sunacak.
Urla’nın tarihi, sosyo-kültürel yapısı ve coğrafyasına ışık tutmayı amaçlayan Sergi, tarihsel perspektifte kamusal alanlar üzerinden Urla’yı merkezine alarak, fotoğrafik imge ve belgeler ile hazır ve buluntu nesnelerden oluşan duvar, yer ve tavan enstalasyonları sunacak. Katılımcı sanatçılar arasında Sezgi Abalı, Behçet Aktaş, Neda İsmail Atar, Selin Atik, Levent Ayata, Günseli Baki, Gülderen Depas, Ersan Deveci, Gökay Gedik, Ali Kanal ve Hakan Kırdar yer alırken, Tohum Atölye Kolektifi’nden Cenk Macar, Dane Rasgen ve Paulina Özlem Pazarlıoğlu da eserleriyle sergide bulunacak. Bu eserler, Urla’nın kamusal alanlarını ve bu alanların tarihsel ve kültürel bağlamını derinlemesine incelemeyi amaçlıyor.