Urla Kent Konseyi Eğitim, Hayvan ve İnsan Hakları Komisyonu tarafından Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne karşı basın açıklaması düzenlendi. Gerçekleşen basın açıklamasına Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, Urla Belediyesi Meclis Üyeleri, CHP Urla İlçe Başkanı Pelin Karasakal, STK temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Toplumun tüm fertlerini can dostlarımıza can olmaya davet eden Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, konuşmasının tamamında “Cumhuriyet Halk Partimizin yöneticilerinin ve Belediye Başkanlarımızın bu konudaki tavrı net. Herkesin bildiği gibi parti büyüklerimiz yasa görüşmelerinde red oyu kullanacağını açıkladı. Can dostlarımız için Türkiye'deki tüm CHP'li belediyeler olarak ne gerekiyorsa yapacağız. Bizler yaradılanı yaradandan ötürü seviyoruz ve ben bu konuda toplumun tüm fertlerini eylemi ile söylemi bir olmaya ve can dostlarımıza can olmaya davet ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Düzenlenen basın açıklamasını, Urla Kent Konseyi Eğitim, Hayvan ve İnsan Hakları Komisyonu’ndan Av. Pınar Yıldız Aydoğan okudu. Aydoğan basın açıklamasında “2004 yılında 5199 sayılı hayvan hakları yasası çıkarıldı. Kanunun amacı birinci maddesinde şu şekilde ifade ediliyor. Bu Kanunun amacı; hayvanların rahat yaşamalarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır. Temel amacı hayvanların rahat yaşamalarını temin etmek olan bir yasa şu anda değiştirilmeye çalışılarak, hayvanların rahat yaşamalarını değil
yaşamlarına tamamen son verilmesini amaçlamaktadır. Belediyelerin bakım evleri kurup kısırlaştırma yapması ve KISIRLAŞTIR- AŞILA- YERİNE BIRAK hedefiyle çıkartılan 5199 sayılı yasaya rağmen bugün geldiğimiz noktada, 1.390 belediyenin sadece 254’ünde bakım evi bulunuyor. Ülkemizde 1.136 belediyede halen bakım evi yok. Türkiye’nin birçok ilçesinde bakımevi yok, kısırlaştırma yok, aşılama yok, tedavi yok… Bu bölgelerde sokaklar, yaşam mücadelesi veren, o belediyeden öbür belediyeye atılan, otobanlara, ormanlara bırakılan, öldürülen, tecavüze uğrayan ve kısırlaştırılmadıkları için sürekli üreyip çoğalan hayvanlarla dolu Şimdi soruyoruz. Yasayı neden uygulamadınız? Görevini yapmayan, bakım evi kurmayan belediyelere neden yaptırım uygulamadınız? Belediyelere bakım evi kurmak için neden destek olmadınız? Barınakları neden denetlemediniz? Bakımevlerine neden yeterli sayıda personel, veteriner hekim ve teknisyen almadınız? Hayvanların geçici olarak kalacakları ve rehabilite edilecekleri uygun ortamları neden oluşturmadınız? Sokaklarda yaşayan köpekler ve kediler bizim dostumuzdur. Sokak kedilerinin ortalama ömrü 1 yıl, sokak köpeklerinin ortalama ömrü ise 5-6 yıldır. Bu yaşam süresini onlara çok görmeyelim. Kültürümüzde, geleneğimizde, dinimizde ve insanlığımızda bu canlılara sevgi ve merhamet göstermek vardır. Toplumun her kesimini kapsayıcı şekilde sevgi, emek, merhamet ve iş birliği ile çözülemeyecek sorun olamaz. Tek çözüm kısırlaştırma kampanyaları ile sokaklardaki hayvan sayısının azaltılarak insanlar ve sokak hayvanları için güvenli, sağlıklı bir yaşam ortamı yaratmaktır. Tüm bu nedenlerle bu kanlı yasayı kabul etmiyoruz. Bugün Urla Meydanı’nda toplanan tüm insanlar olarak haykırıyoruz. Yasayı geri çekin. Yasayı geri çekin. Yasayı geri çekin. Sevin, koruyun, öldürmeyin, yaşatın” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: BÜLTEN