Bademler Sanat Köyü içinde yer alan Sabiha Tansuğ Etnografya Müzesi, Anadolu Kadını kıyafetlerini vatandaşla buluşturuyor.

Etnolog, araştırmacı, yazar ve koleksiyoner Sabiha Tansuğ, Türk bir ailenin çocuğu olarak Yunanistan'da dünyaya gelmiş. 1941 yılında ailesi ile birlikte Ege'ye göç eden Tansuğ, ilkokulu da çeşitli kasabalarda okumuş.

Tansuğ, farklı yerlerde yaşadıkça buralarda gördüğü düğün çeyiz eşyaları ve giyim çeşitlerine ilgi duymuş.

Daha sonra İzmir Göztepe Kız Sanat enstitüsüne giden Tansuğ, 1951 yılında da İstanbul'a taşınarak, seçkin ailelerin kıyafetlerini dikmeye başlamış.

Yurt dışına giden ve buralardaki ailelerin giyim kültürünü araştıran Tansuğ, Paris, Romanya, Macarisan, Kazakistan, Viyana, Londra gibi yerlerde bulunan gelenekse kıyafet müzelerini gezerek dünya geleneksel kıyafetleri üzerine de kendini geliştirmiş.

Sabiha Tansuğ yaklaşık yarım asır sonra her bir parçada binlerce yıllık kültürün izlerini taşıyan, dünyada eşine benzerine rastlanmayan çok özel bir koleksiyona imzasını atar. '40 Kadın Anadolu Başlığı' sergisi vesilesiyle 1979-1971 yılları arasında kullanımda olan 50 kuruşların üzerine Ankara Gelin Başlığı ile fotoğrafı basılarak, dünyada paranın üzerine resmi basılan halktan tek kişi olarak tarihe geçer.

Tasuğ'un anadolu kadını giyim tarzını anlatan sergisi ise büyük ilgi görüyor. Sergi, Urla Bademler'de bulunan Bademler Sanat Köyü'nde vatandaşla buluşuyor.

Bademler Sanat Köyü nerede?

Bademler Sanat Köyü, İzmir'in Urla ilçesine bağlı Bademler Köyü'nde yer alıyor.

Bademler Sanat Köyü'ne nasıl gidilir?

Bademler Sanat Köyü'ne gitmek isteyenlerin İzmir-Çeşme otoyolunu kullanması, Seferihisar çıkışından çıkması gerekiyor. Seferihisar'a doğru giderken, Bademler tabelasını göreceksiniz. Tabelanın işaret ettiği yoldan sağa dönüş yapıldığında Bademler Sanat Köyü sizi karşılayacak.

Toplu ulaşımla gitmek isteyenler ise 983 ve 985 numaralı otobüsleri kullanabilir.

Bademler Sanat Köyü hangi saatlerde açık?

Bademler Sanat Köyü pazartesi günleri kapalıdır. Diğer günlerde ise saat 09:00'da açılır, 19:00'da kapanır.

Muhabir: ORÇUN BULDAÇ