Semra İğtaç- 1869 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından bulaşıcı hastalıklardan korunmak amacıyla kurulan Karantina Adası, 155 yıl aradan sonra ilk kez kapsamlı bir restorasyon çalışmasıyla yeniden hayat buldu. Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından titizlikle yürütülen çalışmalar, 323 dönümlük alanda bulunan tarihi yapıları orijinalliğini bozmadan restore etti.
Tarihe saygılı restorasyon
Uzmanlar tarafından hazırlanan projede, restorasyon sırasında beton veya modern malzemeler kullanılmadı. Adadaki 20 tarihi bina, dönemin dokusunu koruyacak şekilde onarıldı. Yaklaşık 80 milyon TL'ye mal olan çalışmalar, 2020 yılında başlamış ve 2023 yılı sonunda tamamlanmıştır.
Tarihsel kullanımı ve önemi
Ada Müdürü Turgut Yılmaz, Karantina Adası'nın kolera ve tifo gibi bulaşıcı hastalıklara karşı karantina alanı olarak kullanıldığını belirtti. Adada bulunan karantina koğuşları, tebhirhane (dezenfeksiyon odası) ve duş alanları, ziyaretçileri geçmişe götürerek tarihi bir yolculuk sunuyor.
Grup randevuları ile gezilebiliyor
Restorasyonun ardından Karantina Adası, halkın ziyaretine kısmen açıldı. Bireysel ziyaretçilere kapalı olan ada, grup randevularıyla gezilebiliyor. Adada bulunan Tahaffuzhane binasının anı yeri veya müze olarak kullanılmasına yönelik projeler de gündemde. Müdür Yılmaz, “günümüzde adada bulunan eğitim merkezinde Sağlık Bakanlığı personeline 12 ay boyunca 112 Acil ve UMKE eğitimleri verilmekte bunun yanı sıra Karantina Adasında bulunan Tahaffuzhane binası ile ilgili Karantina Anı Yeri veya müzesi olarak halkın ziyaretine açmak" var dedi.
Adada buluna Eğitim Merkezi Covid sürecinde huzurevlerinde kalıp Covid geçirenler veya Covid şüphesi taşıyanlar Karantina süreçlerini ada geçirdiler. Aynı şekilde Şubat Maraş depremlerinden etkilenen depremzedeler de 4 ay Karantina adasında bulunan eğitim merkezinde misafir edildi.
Eğer siz de Karantina Adası'nı ziyaret etmek isterseniz [email protected] adresinden veya 0232 752 22 83 numaralı telefondan bilgi ve randevu alabilirsiniz.