Semra İĞTAÇ- İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Coşkun Küçüközmen, bilginin demokratikleşmesi ve yapay zeka konularında İz Gazete’ye önemli açıklamalarda bulundu. Bilginin herkes için eşit erişilebilir olması gerektiğini vurgulayan Küçüközmen, bilgiye erişimin önündeki engelleri ve bu engellerin nasıl aşılabileceğini değerlendirdi.

Bilginin demokratikleşmesi ne anlama geliyor?

Bilginin demokratikleşmesi, kavram itibariyle baktığınızda, herkesin bilgiye erişim bağlamında eşit şansa sahip olması anlamına geliyor. Yani herkes istediği bilgiye erişebilir. Ancak iş uygulamada öyle değil. Örneğin, yapay zeka, makine öğrenmesi veya kodlar konusundaki önemli makalelere erişim sağlamak her zaman mümkün değil. Bu bilgiler, özel veri tabanlarında olabilir ve bu veri tabanlarına erişim genellikle parayla mümkündür. Üniversiteler bu erişimi sağlamaya çalışsalar da, bu büyük maliyetlerle birlikte gelir. Ayrıca, bazı bilgilerin var olduğunun bile farkında olmayabilirsiniz çünkü internette bulunmayabilirler. Dolayısıyla bilginin demokratikleşmesi, aşama aşama farklı anlamlar kazanır.

Bilim kimsenin tekelinde değildir

Bugün insanlar bazı konulara sanki tek bir kişi veya kurum sahipmiş gibi davranabiliyorlar. Ancak bilim kimsenin tekelinde değildir. Herkes istediği konuda çalışabilir ve bu çalışmalar piyasada değerlendirilir. Piyasa, saçma veya işe yarar şeyleri ayırt eder. Örneğin, blockchain teknolojisi bugün farklı bir mecra oluşturmuştur ve bu sistem üzerinde nitelikli bilgiler yer alabilir. Neticede bilgiye erişim her zaman mümkündür.

Bilgiyi niteliksiz hale getirenler var

Bilgi niteliksizleşmedi, ancak nitelikli bilgiyi niteliksiz hale getirenler var. İnternette, kaynağı olmayan veya yanlış bilgileri kolayca yayabilen insanlar mevcut. Bu durum, nitelikli bilgiyi niteliksiz hale getirebiliyor. Dolayısıyla özgür düşünme ve bilim üretme önemli hale geliyor. Ancak, herkes bilim yapabilir mi? Bu, deneyim, emek ve yıllar gerektirir. Son teknolojiler bu süreci kısaltsa da, öz disiplin, kendi kendine çalışma yeteneği ve kapasite gereklidir.

Üniversite öğrencileri bilginin demokratikleşmesi sürecinde aktif rol alabilirler

Üniversite öğrencileri, bilginin demokratikleşmesi sürecinde aktif rol alabilirler. Örneğin, yapay zeka ve etki yatırımları gibi konularda kendilerini geliştirmeleri önemlidir. Bunun için üniversitelerin sunduğu kaynakları ve platformları etkin bir şekilde kullanmalılar. Ayrıca, kendi kendilerine bir müfredat oluşturarak çalışabilme yeteneği geliştirmeleri de faydalı olacaktır. Örneğin, bir konuda bilgi edinmek için bir uzmandan küçük başlangıç tavsiyeleri almak çok yararlı olabilir. Bu şekilde, bilim kimsenin tekelinde olmadığını ve bilginin demokratikleşmesinin önemini daha iyi kavrayabilirler. Üniversite öğrencileri, bilginin demokratikleşmesi sürecinde aktif rol alabilirler. Özellikle yapay zeka, yeşil finans, yeşil enerji ve etki yatırımları gibi konularda kendilerini geliştirmeleri büyük önem taşımaktadır.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ