İzmir Valisi Süleyman Elban, İzmir'de kısa sürede yaşanan birçok orman yangınıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Elban, "Geçtiğimiz hafta salı akşamı Yamanlar yangını başladı. Ardından hafta içi Tire, Bayındır, Urla ve Tahtalı mevkiinde yangınlar başladı. An itibariyle Menderes yangınının enerjisi iyice düştü. Her an söndürüldü haberi gelebilir. Bunun dışındaki tüm yangınlar söndürüldü. Çalışmalar biter bitmez hasar tespit taramalarına başladık. Yaptığımız çalışmalarda 45 binanın hasar gördüğünü tespit ettik. Bina ve eşya yardımıyla ilgili çaışmalara başladık. Diğer yandan hayvanlar ve tarımsal alanlarla ilgili, özellikle Bayındır'da çalışmalarımız devam ediyor. Çalışmalar tamamlandıktan sonra AFAD'a bilgileri ulaştıracağız ve vatandaşımızın yarasını en kısa sürede sarmayı planlıyoruz." şeklinde konuştu.

7 kişi gözaltında

Vali Elban, "Yangınlar büyük ölçüde insan kaynaklı. Hemen hemen tamamı ihmal kaynaklı. Bu kapsamda yaptığımız çalışmalarda 7 kişi gözaltına alındı. Menderes'te yaşanan yangın elektrik telinden kaynaklı. Bu sıcak ve nemli günlerde, rüzgarın hızlı estiği günlerde çok dikkatli olmaya ve özen göstermeye davet ediyoruz. Tüm illerimize ve İzmirimize geçmiş olsun. Bu hasarların hepsi telafi olur, en büyük tesellimiz can kaybı olmaması. Ekosistem içerisinde orada yaşayan birçok canlı bu dönemde malesef ya ekosistemini ya da hayatını kaybediyor. O da ayrı bir durum malesef. Henüz etkilenen alanla ilgili tespitlerimiz sürüyor. Çalışmalar devam ettiği için netlik yok. Önceliğimiz yaraları sarmak. " ifadelerini kullandı.

142 yapı yangınlarda zarar gördü

Orman yangınlarından etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Okay Memiş, en büyük tesellinin yangınlarda herhangi bir can kaybının yaşanmamış olduğunu dile getirdi.

Yangından etkilenen illerde valilerin başkanlığında yoğun çalışma gerçekleştirdiklerini vurgulayan Memiş, şunları kaydetti:

"Orman yangınlarından etkilenen yerleşim yerlerinde ülke genelinde toplam 4 bin 700 vatandaşımız güvenli yerlere tahliye edilmiştir. Yangından zarar gören yerleşim yerlerinde hasar ve zarar tespit çalışmaları an itibariyle devam etmektedir. İlk belirlemelere göre İzmir, Manisa ve Aydın illerimizde toplam 142 yapı orman yangınlarından etkilenmiştir. Bunlardan 11'i yıkık, 92'si ağır hasarlı, 32'si ise az hasarlıdır. Hasar tespit çalışmalarımız devam etmektedir. Özellikle İzmir'de konut, iş yeri ve tarım zararlarıyla ilgili çalışmalar devam etmektedir. Uşak, Muğla, Bolu ve Karabük illerimizde meydana gelen yangınlarda an itibariyle yapısal hasar ve zarar tespiti bulunmamaktadır. Ancak ilerleyen süreçte yine değişik bir şekilde bilgi olursa sizlerle paylaşacağız."

Kaynak: AA