BATUHAN KAYA/İZ GAZETE- Karabağlar’da bulunan Vali Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi’nin yeni yapılan binasının Yunus Emre Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne verilmeye çalışılması tepki toplamaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Karabağlar’ın birçok bileşeni ile okul önünde basın açıklaması düzenleyen veli, siyasetçi, dernek, STK ve odalar, bugün de İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde Karabağlar Kent Konseyi koordinasyonunda basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını Vali Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi Okul Aile Birliği Başkanı Tülin Tunçlar okurken, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği İzmir Şubesi, Eğitim-Sen İzmir 1 Nolu Şube ve Eğitim-İŞ Sendikası da açıklamaya katıldı. Tunçlar açıklamasında, “40 yıllık başarılı bir okulun feda edilmesine, öğrencilerinin ve velilerinin isteklerinin göz ardı edilmesine yetkili makamların izin vermemesini istiyoruz. Yeni yapılan 32 derslikli binanın Vali Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi ne tümüyle tahsis edilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

Basın açıklamasından sonra binanın Vali Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi’ne teslim edilmesi için toplanan bin imza, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğüne elden teslim edildi.

Sorularımız yanıtsız bırakılıyor

Binanın teslim tarihi yaklaşırken İl Milli Eğitim Müdürlüğüne binanın akıbetinin ne olacağına dair yöneltilen soruların yanıtsız bırakıldığını söyleyen Tunçlar, “2 binamızdan biri 2021 yılında depreme dayanıklı olmaması sebebiyle yıkılmış ve Devlet Yatırım fonu, Vali Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi adına 32 derslikli eski iki binadan da büyük bir okul inşa etmiştir. Yeni binanın inşaatı 3 yıl devam edip ek binada eğitim gören öğrencilerimizin kullanabileceği bir bahçe kalmamıştır. İnşaat suresince bize ait olan binanın hep Yunus Emre Anadolu İmam Hatip Lisesine ait olduğu reklamı, yerel idareciler tarafından yapılmıştır. Binanın teslim tarihi yaklaştığında yerel idarecilerin bizlere Vali Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi’nin ne olacağına dair sorularımızı yanıtsız bırakmaları üzerine meclise soru önergesi verilmiştir. Meclise soru önergesi verildikten sonra yıllardır eğitim verdiğimiz ek binanın da yıkım kararı çıkmış ve bize" siz de yeni yapılan binaya geçeceksiniz, yıkım kararı çıkan binanız yapılacak" şeklinde sözlü beyanda bulunmuşlardır” dedi.

Bizi sığıntı konumuna sokmak istiyorlar

Yeni binanın Yunus Emre İmam Hatip Lisesi’ne teslim edilip sığıntı konumuna sokulmak istendiklerini ifade eden Tunçlar, “Okul arsası incelendiğinde görüleceği üzere yeni yapılan bina çok büyük olduğundan ve bahçesi olmadığından ek binanın yıkılıp yerine yenisinin yapılması mümkün görünmemektedir. Bu yerel idarecilerin bizleri susturmak, sindirmek istedikleri için, geçici ,günü kurtarıcı bir söylemdir. Bizlere sözlü olarak yeni bina vaadinde (resmi değil) bulunarak ,halihazırda yapılan binamızı Yunus Emre Anadolu İmam Hatip lisesine tahsis edip, kendi binamızda bizi sığıntı, misafir konumuna sokmak istiyorlar. Bunu Yunus Emre Anadolu İmam Hatip lisesinin idarecilerinin "gelirseniz ancak öğlenci olursunuz" söylemlerinden ve yeni bina teslim edilmeden Yunus Emre Anadolu İmam Hatip lisesinin tabelasını asması ve aboneliklerini almasına yetkili mercilerin ses çıkarmamasından anlıyoruz” diye konuştu.

Okulumuz feda edilmesin istiyoruz

Yeni binanın Yunus Emre İmam Hatip Lisesi’ne teslim edilmemesini, Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi’nin feda edilmemesini istediklerini belirten Tunçlar, “Yeni bina yapılsa bile bize değil Yunus Emre Anadolu İmam Hatip lisesi için planlanmakta, yine onlara tahsis edilmek istenmektedir. Bakanlığımızın yeni yapılan 32 derslikli binayı sadece Vali Nevzat Ayaz Anadolu Lisesine tahsis edilmesini istiyoruz. Çünkü yetkili mercilerin de göz yumduğu gibi planlı olarak Vali Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi kapatılmak istenmektedir. Yunus Emre Anadolu İmam Hatip lisesine yer açmak için daha önce bizi kapattırmaya çalışmışlar ve yerel idareciler buna sesini çıkarmamıştır. Yine aynı şey yapılmak isteniyor ve bunu herkes biliyor ;Valilik te Kaymakamlık ta, İl Millî Eğitim Müdürlüğü de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de. Yanlı davranmayan müfettişler, yanlı davranmayan bir komisyon zaten bizim haklı olduğumuzu görecektir. Birkaç kamu görevlisinin şahsi görüş, istek ve hırslarına binlerce mezunu olan 40 yıllık başarılı bir okulun feda edilmesine, öğrencilerinin ve velilerinin isteklerinin göz ardı edilmesine yetkili makamların izin vermemesini istiyoruz” diye konuştu.

Ya sorumluluk al ya koltuğu terk et!

Basın açıklamasından sonra konuşma gerçekleştiren Eğitim-İŞ Genel Başkanı Kadem Özbay İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne sorumluluk çağrısı yaparak, “Türkiye’de bine yakın devlet okulu, 5 bin İmam Hatip var. Hukuk Fakültesi’nden çok İlahiyat Fakültesi var. Bu gerçekten dini anlamda insan yetiştirmek için mi? Böyle olmadığını hepimiz biliyoruz, insanların inançları üzerinden istismar edildiğini biliyoruz. İmam Hatip okulları açıldığında AKP’li bir milletvekili şunu söyledi, ‘İmam Hatip açmak yetmez, tüm okulları imam hatipleştirmeliyiz’. Bunu söyleyen AKP’li vekile, torununun neden yabancı bir okula gittiğini sorduğunda ise o vekil cevap veremiyor. İnanın birçok ilde Sosyal Bilimler, Güzel Sanatlar ya da Fen Lisesi bulamazsınız ama İmam Hatip bulursunuz. Bu tam anlamıyla bir fiili işgaldir. Siyasi iktidar kendini devletin sahibi yerine koymuştur. Değilsiniz! Biz buna izin vermeyeceğiz ne çağ dışı müfredatınıza ne Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ne de tarikat ve cemaatlerle protokollerinize boyun eğeceğiz! Buradan İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne sesleniyorum, bu kentin insanları burada, öyle keyfi kararlar veremezsiniz. Buradaki insanlar okullarına ve çocuklarına sahip çıkıyor. Ya bu sorumluluğu üstlenin ya da o koltuğu terk edin! Bu çağ dışı dayatmaya kesinlikle boyun eğmeyeceğiz” dedi.

Aydın bir Türkiye için

Açıklamadan sonra konuşan Eğitim-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Nafiz Ceylan, yeni binanın Vali Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi’ne teslim edilmesi çağrısında bulunarak şöyle konuştu:

“Biz aydın bir Türkiye için mücadele edeceğiz. Aydın bir nesil için kamusal bir eğitim görevini yerine getirmesi gereken Milli Eğitim Bakanlığı bu görevi; tarikatlara ve vakıflara devretmiş durumda. Asla bunu kabul etmeyeceğiz. Biz defalarca bu okulların bizlere yarar sağlamayacağını ifade ettikçe ısrarla İmam Hatip okullarını artırıyorlar. Neden bir mahallede Fen lisesi, Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Liseleri açılmıyor da her mahallede İmam Hatip ortaokulu, İmam Hatip Lisesi açılıyor? Veli Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi, bugüne kadar binlerce aydın insan yetiştirdi. Lisemizin bu şekilde eğitim-öğretimine devam etmesi için ilçe, il ve Milli Eğitim Bakanlığı’nı üstene düşen görevi yerine getirmeye davet ediyorum” diye konuştu.

Muhabir: BATUHAN KAYA