BATUHAN KAYA/ İZ GAZETE-Yunan Adaları’na günlük vize uygulaması gelmesiyle on binlerce Türk turist adaları tercih etti. Türk turistlerin adaları tercih etmesiyle İzmir’in birçok ilçesinde turizm sekteye uğrarken, esnaf ve oteller isyan etti. Yurtiçinde absürt fiyatlarla konaklama yapmak, eğlence mekanlarına ve restoranlara gitmek istemeyen vatandaşların tercihi turizmcileri kızdırmışken, dün gece saatlerinde sosyal medyada ortaya atılan bir iddia tepki çekti. İddiaya göre turizmciler “Yunan Adaları’na günübirlik vize uygulamasının kaldırılması’ için talepte bulunacak. Bu iddiayı sorduğumuz Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği İzmir Bölge Temsil Kurulu Başkanı Kıvanç Meriç konu hakkında, “Kimin nereye gideceğine turizmci karar veremez. Böyle bir talep seyahat özgürlüğünün engellenmesi olur” diye konuştu.

Böyle bir kısıtlamayı kimse talep edemez

Meriç şöyle konuştu:

“Hangi turizmci bunu söyleyebilir ki? Turist yurtdışına giderse de acente kazanır, yurtdışına giderse de. Bu iddia bana çok mantıksız geldi. Hiç kimse vatandaşın seyahat engeline engel olamaz. Onu söyleyebilecek ya da hükümetten böyle bir kısıtlamayı talep edebilecek birisi olamaz.

Kimin nereye gideceğine turizmci karar veremez. Eğer etmeye çalışırsa bu seyahat özgürlüğüne müdahale olur. Turizmci en fazla şikayet eder ‘Keşke olmasaydı’ der. Zaten devlet Yurtdışı Çıkış Harcı’na bin 500 ya da 2 bin dese 4 kişilik aile için ciddi bir maliyet ortaya çıkar, bu engellenmiş olur. Geçen sene yurtdışı tatilleri için kredi kartına taksit seçeneği ‘Lüks tüketim’ denerek kaldırıldı. Her şeye taksit vardı ama bu kalktı. E bu da bir zorlamaydı. Vatandaş yurtdışına değil iç pazara yönlendirildi.

Fiyat avantajını kaybettik

Biz bugün fiyat avantajını kaybetmiş bir ülkeyiz. Hükümetin aldığı bir karar neticesinde TL’nin döviz karşısında son derece değerli kalması yurtdışını cazip kılıyor, iç pazardaki enflasyonist ekonomi de insanlarımızın yurtdışını cazip bulmasını da güçlendiriyor. Yunan Adaları’ndan önce Balkan Turlarına bakmak gerekir, İzmir’den her hafta neredeyse 70-80 otobüs Balkan Turlarına gidiyor. İnsanlar çok ucuz paralara 6-7 ülke geziyor. Böyle bir gerçek var. 5 yıl önce Karadeniz Turlarına yer bulamazdınız, bugün neredeyse Karadeniz Turlarına giden yok ama Balkan Turlarını acenteleri bir sorun talepleri öğrenirsiniz."

Muhabir: Batuhan Kaya