Maydanozgiller ailesine ait bir bitkiden elde edilen kimyon, dünya mutfağında sıklıkla kullanılan bir baharattır. Topraksı, hafif acı ve keskin bir tada sahiptir. Kimyon genellikle et yemeklerinde, soslarda ve birçok baharat karışımı içerisinde kullanılır. İşte kimyonun faydaları…
Kimyonun faydaları nedir?
- Kimyon zengin bir antioksidan deposudur. Sahip olduğu antioksidanlar, vücudu oksidatif strese karşı koruyarak yaşlanmayı geciktirir ve kronik rahatsızlıklara karşı koruma kalkanı oluşturur.
- Kimyon tohumunda bulunan C vitamini, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmeyi sağlar. Maruz kaldığımız dış etmenler nedeniyle düşen bağışıklık sistemi, kimyon tohumu çayı ile güçlendirilebilir.
- Metabolizma düşüklüğü, vücutta bulunan yağ ve şekerin depolanmasına neden olur. Depolanan fazla yağ ve şeker kilo alımına neden olabilir. Tüketilen kimyon metabolizmayı çalıştırarak, biriktirilen yağ ve şekerin fazlasını tüketir.
- Kimyon sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Suya eklenerek tüketilen kimyon, bağırsak hareketlerini düzenler. Sindirim enzimlerinin üretimini artırarak, yemek sonrası şişkinliği engeller.
- Kimyon tohumları, balgam söktürücü olarak kullanılabilir. Vücudu uyararak nefes borusunda oluşan mukusu temizler.
- Sahip olduğu antibakteriyel özellik ile gıda kaynaklı rahatsızlıklarda ve enfeksiyonlarda vücudu koruma görevi vardır.
- Kimyonun kalp sağlığı açısından kilit bir baharat olduğunu söyleyebiliriz. Kötü kolesterol seviyelerini düşürme ve iyi kolesterol seviyelerini artırmayı sağlar. Sahip olduğu antioksidan ve anti-enflamatuar etkileri sayesinde kalp damar sağlığını korur ve kalp hastalıklarının riskini azaltabilir.
- Kimyon iltihap savuşturucudur. Birçok hastalığın temelinde yer alan kronik iltihaplanmayı sahip olduğu anti-enflamatuar bileşenleri sayesinde engeller ve iyileştirir. Romatizma, artrit gibi iltihaplı hastalıkların semptomlarını iyileştirmek için kimyon kullanılabilir.
Kimyon’un zararları nedir?
- Her baharatın aşırı tüketiminin zarar olması gibi kimyonun da aşırı tüketimi zararlıdır.
- Aşırı kimyon tüketimi kan şekerinin düşmesine neden olabilir. Diyabet hastalarının kimyon tüketirken dikkat etmesi gerekmektedir.
- Hassas mideye sahip bireyler kimyon tüketirken dikkatli olmalılar. Kimyonun mide asidi arttırması nedeniyle doğru tüketilmediği durumlarda, mide yanması, mide bulantısı gibi mide rahatsızlıkları yaşanabilir.
- Aşırı tüketilen kimyon karaciğer ve böbreklerde ağrı oluşturabilir.
- Dozunda tüketilmeyen kimyon çok çabuk alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Hassas bir cilde sahipseniz, ciltte kaşıntı kızarıklık veya döküntü yaşanabilir.
- Kimyon, kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Bu yüzden ameliyat olacak kişiler ve kan sulandırıcı kullanan kişiler kimyon tüketimini doktora danışarak gerçekleştirmelidirler.
- Şeker hastaları, karaciğer ve böbrek sorununa sahip kişiler, hamileliğin ilk aylarında olan gebeler, kronik hastalığı olup bu konuda ilaç tedavisi alanlar ve tansiyon hastalarının kimyon tüketmesi sakıncalıdır.
Kimyon nasıl tüketilmeli?
İster tohum halinde ister toz halinde tüketebildiğiniz kimyonu dilerseniz tohumlarını ezerek yağ halinde kullanabilirsiniz. Bitkisini veya tohumlarını çay yapıp içebilir bu sayede kimyonun sahip olduğu vitamin ve minerallerden faydalanabilirsiniz. Ayrıca yemek pişirirken yemek pişirdiğiniz yağa kimyon tohumu ekleyip kavurduğunuzda aromatik bir tat yakalayabilirsiniz. Toz halinde tükettiğiniz kimyonu ise yemekleri pişirirken veya pişirdikten sonra ekleyebilirsiniz. Aşırı tüketimden kaçının.