Bilim insanları, Dünya'ya sadece 40 ışıkyılı uzaklıkta, Gliese 12 b adında yeni bir gezegen keşfetti. Balık takımyıldızında, soğuk kırmızı cüce Gliese 12'nin etrafında dönen bu kayalık gezegenin insan yaşamını destekleyebileceği düşünülüyor. Warwick Üniversitesi'nden bir sözcü, gezegenin atmosferi hakkında henüz kesin bilgiye sahip olmadıklarını belirtti.
Warwick Üniversitesi'nden Prof. Thomas Wilson, bu keşfin Dünya'ya benzer gezegenlerin araştırılmasında önemli bir adım olduğunu söyledi. Bu gezegenin insan yaşamını destekleyebileceği düşünülüyor. Gliese 12 b'nin, Dünya boyutunda ve sıcaklığında olması, araştırmacılar için büyük bir fırsat. Gezegeni keşfeden ekip, NASA'nın TESS ve ESA'nın CHEOPS uydularının verilerini kullandı.
Gliese 12 b gezegeninde yaşanılır mı?
Bir gezegenin yaşanabilir olup olmadığını değerlendirirken, bilim insanları gezegenin yıldızına olan uzaklığına ve boyutuna bakıyor. Gliese 12 b, bu kriterlere uygun ve yüzey sıcaklığı 42 santigrat civarında. Araştırmacılar, gezegenin atmosferi hakkında daha fazla bilgi edinerek, kendi güneş sistemimizin ve diğer potansiyel yaşanabilir gezegenlerin evrimini daha iyi anlayabileceklerini umuyorlar.