Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde her yıl 30 Ağustos'ta kutlanan Zafer Bayramı, 1922'de Dumlupınar'da Atatürk'ün önderliğinde kazanılan Büyük Taarruz'u anmak amacıyla düzenlenen resmi ve ulusal bir bayramdır. Atatürk'ün başkomutanlığında gerçekleştirildiği için Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak da adlandırılan bu harekat, Yunan ordularının İzmir'e kadar geri çekilmesiyle sonuçlanmıştır. 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden kurtarılmıştır. İşgal güçlerinin tamamen geri çekilmesi sonraki tarihlerde gerçekleşse de, 30 Ağustos, Türk topraklarının geri alınmasının simgesel günü olarak kabul edilmektedir. İlk olarak 1924 yılında Afyon'da Başkumandan Zaferi adıyla kutlanan bu özel gün, 1926'dan itibaren Zafer Bayramı olarak anılmaya başlanmıştır.

30 Ağustos Zafer Bayramı ilk kez ne zaman kutlandı?

30 Ağustos Zafer Bayramı, ilk kez 1924 yılında, Dumlupınar yakınlarındaki Çal Köyü'nde, Cumhurbaşkanı Atatürk'ün katılımıyla Başkumandan Zaferi adıyla kutlanmıştır. Bu zaferin kutlanması için iki yıl boyunca beklenmesindeki en önemli neden 1923 yılında Türkiye'nin ulusal ve uluslararası alanda yoğun bir dönem geçirmesiydi. 

30 Ağustos kutlamalarının geçmişi

1926'dan itibaren Başkumandan Zaferi resmi olarak Zafer Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır. 1 Nisan 1926'da kabul edilen Zafer Bayramı Kanunu ile 30 Ağustos günü, Cumhuriyet Ordusu ve Donanması'nın zaferi olarak tanımlanmış ve her yıl kara, deniz ve hava kuvvetleri tarafından kutlanması kararlaştırılmıştır. 

30 Ağustos Tayyare Bayramı nedir?

Hava Kuvvetlerinin ülke savunmasındaki önemli rolü nedeniyle, Tayyare Cemiyeti'de 30 Ağustos'u Tayyare Bayramı olarak adlandırmıştır. 1960'lı yıllardan itibaren ise Zafer Bayramı daha kapsamlı ve geniş katılımlı kutlamalara sahne olmaya başlamıştır. Ayrıca, 30 Ağustos, Türkiye'de askeri okulların mezuniyet törenlerinin yapıldığı gün haline gelmiştir. Subay ve astsubay rütbe değişikliklerinin de bu tarihte geçerli olması kuralı getirilmiştir.

Muhabir: ORÇUN BULDAÇ