Batuhan KAYA/İz Gazete- Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Ege Belediyeler Birliği Başkanı Ferdi Zeyrek ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir’de basın mensuplarıyla bir araya gelerek Ege Planlama Ajansı’nın kurulduğunu duyurdu. Zeyrek, Ege Planlama Ajansı’nın kurulduğunu duyurduğu toplantıda, ajansın çalışacağı konular ve ülke gündemine dair de açıklamalarda bulundu. 

Zeyrek, MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin Halk TV ve çeşitli gazetelerden muhabirleri hedef aldığı konuşması hakkında, “MHP Lideri Bahçeli’nin muhabirlere ve Halk TV’ye karşı söylemlerini kendisine hiç yakıştırmadım. Ülkemiz, birlik ve beraberlik içerisinde olmalıyken kendisinin ayrıştırıcı dil kullanmasını yakıştırmıyorum” ifadelerini kullandı.

Tugay ise, Ege Bölgesi’nin tamamını Cumhuriyet Halk Partili isimlerin kazandığı bu dönemde, Ege Bölgesi için doğru planlamanın yapılacabileceğini kaydederek, “Ege Bölgesi’ndeki illerin birbiriyle yarışan değil birbirini destekleyen bir yapıda olması gerektiğini düşünüyorum. Bu dönemde Ege Belediyeler Birliği’nin çatısı altında bunlar üzerinde çalışmayı düşünüyoruz” dedi.

O sözler Bahçeli’ye yakışmadı

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin Halk TV ve çeşitli gazetelerdeki muhabirler hakkındaki söylemlerini değerlendiren Zeyrek, “Basın özgürlüğü için elimden gelen her şeyi yapacağımı bir kez daha yapacağımı belirtmek isterim. Sizler özgür olmalısınız ki ülkemizdeki insanlar farklı düşünce yapılarında neler oluşabileceğini görsün. Sizlerin özgürlüğünüz kısıtlanırsa ülkemiz şu anda yaşanandan çok daha kötüsünü yaşar. MHP Lideri Bahçeli’nin muhabirlere ve Halk TV’ye karşı söylemlerini kendisine hiç yakıştırmadım. Ülkemiz, birlik ve beraberlik içerisinde olmalıyken kendisinin ayrıştırıcı dil kullanmasını yakıştırmıyorum. Şu anda hapiste olan tüm basın mensuplarının bugün de yanındayım, yarın da yanında olacağım” diye konuştu.

SGK borçları yeni akıllarına geldi

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belediyelerin SGK borçlarına dair çıkardığı geçici kanun hakkında konuşan Zeyrek, SGK borçlarının CHP’li belediyeler artınca akıllarına geldiğini söyleyerek, “Birçok belediyemizin sorunları ortak, bu ortak sorunları tek başına çözebilmek adına maalesef bazı belediyelerimizin maddi imkanlarının yetmediğini görüyoruz. Cumhurbaşkanlığının son kısıtlama tedbirlerinden sonra bazı belediyelerimiz sadece maaş ödeyebiliyor. Bunların gelişimi, belediyelerimizin ayakta durması için öncelikle birlik altında neler yapabileceğimizi görüşüyoruz. SGK ve Vergi Dairesi borçları yıllardır kimsenin aklına gelmediğinde ancak CHP’li belediyeler olduğunda aklına gelmesi belediyeleri kötü duruma düşürdü. Bu konuda birtakım çalışmalar yaptım” dedi.

Gediz temizlenmedikçe Körfez’de balıklar ölecek

İzmir Körfezi’ndeki balık ölümlerine değinen Zeyrek, Gediz Nehri’ndeki kirliliğin İzmir Körfezi’ndeki balık ölümlerini arttırdığını kaydederek, “İzmir balık ölümleri, balık kokusuyla mücadele ediyor ama sanmayın ki sadece İzmir bununla mücadele ediyor. Geçen hafta Manisa’da bunları biz de yaşadık. Biyogaz tesislerinin oraya bıraktığı, sözde, gübre olarak nitelendirdiği şeyler Gediz’de balık ölümlerine sebebiyet verdi. Oradaki tarımsal toprakları ekilemez hale getirdi ve bu ilk defa olmadı. Biz bir şey yapmayacaksak son da olmayacak. İzmir Körfezi’ni kirleten en büyük etkenlerden biri de Gediz Nehri. Gediz’i kurutamadığımız sürece Körfez’deki balık ölümleri devam edecek” şeklinde konuştu.

Mavi Gediz’e de yüzülebilir Körfez’e de kavuşabiliriz

Mavi Gediz ve yüzülebilir körfezin hayal olmadığını söyleyen Zeyrek, “Manisa’da bir Su Çalıştayı gerçekleştirdik. Orada, ‘çevre, şehircilik ve iklim il müdürlerinin denetim noktasında bizimle yetki paylaşmasını istiyorum’ ifadelerini kullandım. Kimsenin adına bakmadan, şirketinin ismini bakmadan ortak ve adil bir denetim yapalım. Bunu şu anda bir protokole bağladık. Eğer ki böyle birlikte hareket edersek kimseyi kayırmadan denetim yaparsak, hayal ettiğimiz mavi Gediz’e de Körfez’e de kavuşuruz. Cemil başkanımla her zaman için ortak düşüncede ve hem fikiriz” ifadelerini kullandı.

Sorunları tek başımıza çözmek çok zor

Belediyelerin tek başlarına sorun çözmelerinin zor olduğunu ve birliklere ihtiyaç olduğunu ifade eden Zeyrek, “Sokak hayvanları en ciddi sorunlarımızdan birisi. Tek başımıza bu sorunu çözmek yerine birlik çatısı altında çözmek daha uygundur. Bununla ilgili konunun muhataplarını davet ettik. Bir protokol hazırladık, sokak hayvanlarının sahiplenilmesi noktasında da çözüm için uğraşıyoruz. Bazı noktalarda sorunu tek başınıza çözebilmeniz imkansız. Biz bu sorunlarının çözümü noktasında el birliği yapmaya varız” dedi.

Çare ortak akıl!

Tüm şehirlerin sorunlarının çözümü için ortak aklın şart olduğunu belirten Zeyrek, “Üreticiler ürettiği maldan zarar ediyor. İşte burada Ege Planlama Ajansı’nın çizdiği vizyon ve belediyelerin toplam gücüyle mücadele edeceğiz. Kentsel dönüşüm, çarpık yapılaşma, genç işsizlik maalesef ortak sorunumuz. Bunların çözümü noktasında ortak aklı oluşturmaya ve el birliğiyle konunun paydaşlarıyla bunları çözmek için mücadele ediyoruz” şeklinde konuştu.

Müdürlüğün raporunu doğru bulmuyorum

Manisa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün Gediz Nehri’nden aldığı numunelerden çıkan sonuçları doğru bulmadığını söyleyen Zeyrek, şu ifadeleri kullandı: “Sudan numune aldık. Akredite edilmiş laboratuvarlara bu örneği gönderdik ve hiçbir laboratuvar bize 10 günden önce bu numuneleri verebileceğini söylemedi. Buraya atılan zehirli atıkların balık ölümlerine sebebiyet vermediğini, oradan kopan ağaç dallarının geçidi kapatıp su birikimini sağladığı ve oksijen yetersizliği nedeniyle balık ölümlerinin olduğunu söyleyen bir rapor hazırladı. Ben bu raporu sağlıklı bulmuyorum. Bu yüzden zaten ‘yetki paylaşımı yapın, kimsenin şirketinin adına bakmadan burayı kim kirletiyorsa cezayı yazalım’ dedim. Bugün için birkaç tane şirket sahibinin para kazanması için bunlara göz yumulursa yarın Gediz kalmayacak”

Soyer’le girdiği polemiğe yanıt verdi: Talihsiz bir durum yaşamıştık

Geçmiş dönemde Eski İzmir Büyükşehir Başkanı Tunç Soyer’in Manisa ziyaretinde, “Gediz Nehrinde kirlilik yükseliyor” şeklinde açıklamalarına, “Herkes kendi çöplüğünü temizlesin, kimseye memleketim üzerinden şov yaptırmam” ifadelerini kullanarak cevap veren Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, ilgili polemik konusunda kendisine yöneltilen soruya, "Talihsiz bir durum yaşamıştık. Sonrasında Tunç başkanımla bir görüşmemiz oldu. Arıtma tesisi ile ciddi bir yol aldık. Ekonomik kriz ve deprem araya girince bu süreç biraz uzadı ancak şu anda bütün kamulaştırma işlemleri dahil bitti. Bakanlıktan 280 milyon TL gibi bir kredi sağlandı ve projede ihale aşamasına gelindi. Orada bahsedildiği gibi çok ciddi atıklarımız yok. Paket arıtmalar yaptırdık ve bunun sonucunda bir arıtma tesisinin projelendirilmesi ihale aşamasına getirildi. Konuşmamın devamında ‘benim çocukluğum Gediz’de yüzmekle başladı’ demiştim. Bunu hala arzu ediyorum. Yılların getirdiği problemleri çözmek kolay olmuyor. İyi niyetimiz ortada, bu iyi niyet ortasında da arzuladığımız sonuca ulaşacağız diyorum” diye yanıt verdi.

Ege Planlama Ajansı kuruluyor!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Ege Planlama Ajansı’nın kurulmasını olumlu karşıladıklarını ve Ege Bölgesi için faydalı olacağına inandıklarını ifade ederek, “Ege Planlama Ajansı kurma kararını verdiğimizi duyurduk. Bizim de İzmir olarak bu çalışmanın yanında olacağımızı duyurmak için toplandık. Önemli bir karar, Ege bölgesini bir bütün olarak düşünmek lazım. Gediz’de önemli kirlilik sorunları var, bu nedenle daha geride neler olduğunu bilerek, görerek her şeyi kaynağından takip etmek zorun olduğumuz bir şey ve çözümü daha üretiriz bu yolla. Bugün genel olarak ülkenin tamamında bir susuzluk, kuraklık var. Suya dayalı tarımda çiftçilerimiz ciddi sorunlar yaşıyor ve vatandaşlarımız bu sorunu ciddi hissetmeye başlayacak. Önümüzdeki yıllarda kuraklık ve susuzluğun artacağı çok açık. Bizim bir su yönetimine ihtiyacımız var ve bunu şehirlerin sınırları içerisinde düşünmek doğru değil. İzmir’in suyunun bir bölümünün Manisa Gördes’ten geldiğini hatırlamamız lazım. Önümüzdeki yıllarda belki Balıkesir taraflarından bir su kaynağına ihtiyacımız olduğunu söylemem lazım” diye konuştu.

Tugay’dan Ege için ortak akıl çağrısı

Tugay, Ege Bölgesi için ortak planlamanın şart olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Şehirlerin birbiriyle lojistik bağlantılarını ortak bir mantık üzerinden yapmak çok önemli. Ege Bölgesi’nin sanayisi ihracatını İzmir üzerinden yapıyor. Bunun doğru planlanması çok önemli. Ege Bölgesi’nin illeri kardeş illerdir, birbiriyle iç içe geçmişlerdir. Sanayi planlamasını yine maalesef kopuk bir şekilde bugüne kadar getirmişler. Ege Bölgesi’ndeki illerin birbiriyle yarışan değil birbirini destekleyen bir yapıda olması gerektiğini düşünüyorum. Bu dönemde Ege Belediyeler Birliği’nin çatısı altında bunlar üzerinde çalışmayı düşünüyoruz”

Muhabir: BATUHAN KAYA