Doğa Okulu, İzmir’in Seferihisar ilçesinde, Orhanlı Köyü’nde bulunur. Zeytin ormanlarının arasında yer alan, doğa dostu bir atmosferde yer alan bu okul; doğanın kültürünü araştırmak ve yaygınlaştırmak için hizmet vermektedir.

Doğa Okulu, Doğa Derneği’nin ulusal ve uluslararası çalışmalar için kavramsal bir zemin oluşturmaktadır. Kızıldağ Önemli Doğa Alanı sınırları içeriside bulunan okulun araştırma binası, aynı zamanda Kadim Üretim Havzası içerisinde yer almaktadır.  Eski Orhanlı İlkokulu binasının özel bir restorasyon çalışmasıyla Doğa Okulu'na dönüşmesinin ardından, Doğa Okulu pek çok etkinliğe de ev sahipliği yapmıştır. Haziran 2013'te Seferihisar Belediyesi'nin katkıları ile açılan okulda, doğa eğitimlerinin dışında; konserler, eğitim atölyeleri ve halk buluşmaları da gerçekleştirilmiştir.

Okulun bulunduğu bölgede sulama yapılmamaktadır. Tarım zehirlerinin kullanılmadığı, tellerle çevirili olmayan bu özgür mekan, ziyaretçilerine vahşi doğanın güzelliğini yaşatmaktadır. Birçok kuş türüne ev sahipliği yapan okul aynı zamanda çeşitli hayvanları da çevresinde barındırır, bu hayvanlar şöyle sıralanabilir:

-Tilki (Vulpes vulpes)

-Anadolu sincabı (Sciurus anomalus)

-Oklu kirpi (Hystrix indica) 

-Yaban domuzu (Sus scrofa)

Doğa Okulu’nun bulunduğu bölgede bazı nadir bitkiler de yetişmektedir. Bu bakımdan, biyolojik çeşitlilik açısından önemli bir bölge olduğu söylenebilir.

Doğa Okulu’na nasıl gidilir?

Doğa okulu, Orhanlı Köyü’nün sınırları içerisinde yer alır. Doğa Okulu’na ulaşmak için öncelikle Orhanlı Köyü’ne nasıl gidileceğini bilmelisiniz. Orhanlı Köyü’ne gittikten sonra; yürüyerek, bisikletle veya taşıt yardımıyla Doğa Okulu’na ulaşabilirsiniz.

Bölgeden geçen ESHOT hatları

Orhanlı’dan geçen 2 ESHOT hattı bulunmaktadır, köyün Seferihisar’a olan uzaklığı 18 kilometredir.

829 - ÜRKMEZ-CUMAOVASI AKTARMA

989 - ORHANLI – SEFERİHİSAR

Kalkış saatleri

989 numaralı Eshot hattının seferleri şu şekilde:

989: Orhanlı kalkış – 07.10, 18.00

989: Seferihisar kalkış – 06.00, 16.45

829 numaralı ESHOT ise seferlerine gün boyunca devam etmektedir.

Ayrıca, Orhanlı Köyü’ne ulaşmak için Seferihisar’dan kalkan dolmuş hatlarını tercih edebilirsiniz.

Kaynak: HABER MERKEZİ