Sevinç KARATAŞ- 12.’si düzenlenen Bedia Muvahhit Ödülleri Sahne Tozu Tiyatrosu Haldun Dormen Sahnesi’nde gerçekleşti. Tiyatrocu Emre Basalak'ın sunuculuğunu üstlendiği gecede İzmir Devlet tiyatrosu çok sayıda ödül alırken, Sanata Destek Veren Yerel Yönetici ödülü, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cemil Tugay’a takdim edildi.

Ödül töreninde “Sanata Destek Veren Yerel Yönetici” ödülünü İzBB Başkanı Cemil Tugay’a takdim etmek üzere sahneye çıkan İlber Ortaylı, “Her zaman için bu halk Akdeniz Liman şehrinin halkıdır. Dünyaya ve yeniliklere açıktır ama maalesef sanatın kurumlaşması konusunda kesinti dönemleri olmuştur. Bu belki de iktisadi vaziyetle ilgilidir. Ancak artık bu değişiyor ve İzmir’in operası, orkestrası ve tiyatrosu var. Belediyelerin bu konuda katkısı büyüktür” diyerek ödülü Başkan Cemil Tugay’a takdim etti.

Başkan Cemil Tugay, “Bu ödül benim için şu anlamda önemli, İzmir halkının önümüzdeki 5 yıl boyunca tiyatro açısından benden neler beklediğini gösteren bir motivasyon ödülüdür. Bunu biliyorum, bunun farkında olarak buraya geldim. Tiyatro çok özel bir sanat dalıdır. Tiyatroyu sevmemin sebebi, burada bu sahnede aslında biz insanlar kendimizi izliyoruz. Kendimizi canlı olarak tiyatroda izleyip iyi ve kötü yönlerimizi görüyoruz” şeklinde konuştu.

“Tiyatrocular düş hekimleridir”

Ödül takdim etmek üzere sahneye çıkan Oyuncu ve Yönetmen Yücel Erten, “Tarsus Belediyemizin tiyatro grubu dağıtıldı ve faaliyetine son verildi. Diğer yandan Nilüfer Belediyesinin sanat yönetmeninin de görevden çekilmesi istendi. Burada genel olarak tabi bir kuralsızlık hâkim. Önümüzdeki yeni görevlerden birisi sanat kurumunun yönetimine, yönetim biçimine, yönetimin göreve geliş şekline dair yöntem oluşturmak olacak. Buradan bir şekilde haksızlığa uğradığını düşündüğümüz sanatçı arkadaşlarımıza dayanışma duygumuzu göndermek istiyorum. Tiyatrocuları çok da itip kakmamalı, onlar düş hekimleridir” diyerek ödülü sahibine takdim etti.

Ödül gecesinde İbis Maria ve orkestrası da sahne aldı. Orkestradan sonra tekrar sahneye çıkan Sunucu Emre Basalak, "Umarım bu muhteşem orkestradan sonra ben sizi sözlerimle uyutmam. Ancak o uyutma öyle bir uyutma değil, o uyutma cinayet. Bu öyle bir şey değil. Tüm sokak hayvanlarının yaşaması için biz buradayız" diyerek sokak hayvanlarına ilişkin yasa tasarısına tepki gösterdi.
Ödül töreninin sonunda en önemli ödüllerden biri olan Bedia Muvahhit Cesaret Ödülü, Prof. Dr. Oya Başak’a takdim edildi.

Kaynak: Sevinç Karataş