ABD'nin Massachusetts eyaletinin bazı bölgelerinde, sivrisineklerden insanlara bulaşan doğu at ensefaliti (eastern equine encephalitis) virüsüne karşı çeşitli önlemler almak için harekete geçildi.

Massachusetts'in sağlık departmanı yetkililerinden Robbie Goldstein, Boston kentinin batısındaki Worcester bölgesinde 80'li yaşlarda bir kişide virüsün görüldüğünü doğruladı.

Peki, ülkeyi alarma geçiren doğu at ensefaliti virüsü nedir, belirtileri nelerdir?

Doğu at ensefaliti virüsü nedir?

Doğu at ensefaliti, enfekte sivrisineklerden insanlara bulaşan, beyin iltihabına yol açabilen zoonotik bir hastalıktır. Nadir ve ölümcül bir virüs olan doğu at ensefaliti hastalığına yakalananların yüzde 30'u kurtulamıyor. Tedavisi bulunmayan bu hastalıktan sağ kurtulanlar ise nörolojik problemlerle karşılaşıyor. 

Doğu at ensefaliti virüsünün belirtileri nelerdir?

Doğu at ensefaliti hastalığına neden olan virüsle enfekte olan kişiler genellikle herhangi bir belirti görmez, hastalığı rahat geçirebilir.

Ancak belirti gösteren vakalarda titreme, yüksek ateş, yorgunluk, kafa karışıklığı, kas ağrısı gibi semptomlar ortaya çıkar. 

Doğu at ensefaliti virüsü belirtilerinin tamamı şu şekilde:

Kusma

Yüksek ateş

Kas ağrısı

İshal

Yorgunluk

Titreme

Uyku sersemliği veya kafa karışıklığı 

Ortaya çıkan bu belirtiler genellikle enfekte sivrisineğin ısırmasından 4-10 gün sonra yani kuluçka süresinde ortaya çıkar.

Ancak hastalık beyin iltihabına yol açtıysa; uyuşukluk, iştahsızlık, bilinç bulanıklığı ve baş ağrısı belirtileri görülebilir.

Doğu at ensefaliti virüsü nasıl bulaşır?

Doğu at ensefaliti, virüsle enfekte olan sivrisineklerin insanları ısırmasıyla bulaşır.

Sanılanın aksine doğu at ensefaliti virüsü insandan insana bulaşmaz. Yalnızca sineklerden insanlara bulaşan bir hastalık olarak tanımlanır. 

Doğu at ensefaliti virüsü Türkiye'de görüldü mü?

Virüsün Türkiye'de görüldüğüne dair resmi bir açıklama bulunmamaktadır. 

Muhabir: Eylül Sansür