Günlük 1000 kalorinin altında uygulanan diyetlerin saç dökülmesine yol açtığına dikkat çeken Dermatoloji Uzmanı Dr. Oğuz Küçükçakır, bu durumun 1-6 ay içinde etkisini gösterdiğini belirtti. Küçükçakır, diyet normale döndürüldüğünde saç büyümesinin de düzeldiğini ifade etti. Proteinden fakir beslenmenin saç dökülmesine neden olduğunu vurgulayan Küçükçakır, “Yetersiz protein alımı negatif nitrojen dengesi yaratarak saç köklerini zayıflatır. Protein tüketimi artırıldığında bu durum düzelir. Ayrıca, düşük kalorili diyetler bazal metabolizmayı ve tiroid bezlerinin çalışmasını yavaşlatarak saç dökülmesine yol açabilir” dedi.

Saç dökülmesinde demir eksikliği önemli bir faktör

Omega-3, 6 ve 9 yağ asitlerinin eksikliği de saç dökülmesinde etkili. Küçükçakır, “Balık, kabak çekirdeği, keten tohumu ve semizotu gibi omega-3 kaynaklarının tüketilmesi önemlidir. Bu yağ asitlerinin eksikliği 2-4 ay içinde saç dökülmesini tetikler” diye konuştu.

Demir eksikliğinin de saç kaybında önemli bir faktör olduğunu belirten Küçükçakır, sağlıklı saç büyümesi için ferritin düzeyinin 40 mikrogram/litre olması gerektiğini ifade etti. Kırmızı et, karaciğer, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kurubaklagillerin demir açısından zengin olduğunu ekledi.

Bakır eksiklikleri saçı zayıflatır

Çinko eksikliği saçların kırılgan ve seyrek hale gelmesine neden olabilir. Buğday tohumu, kuruyemişler ve süt ürünleri çinko açısından zengin besinlerdir. Bakır eksikliği ise saç köklerinin gelişimini olumsuz etkiler. Zeytin, ceviz, fındık ve pancar bakır içeren başlıca gıdalardandır.

Biotin eksikliği saçlarda seyrelme ve dökülmeye yol açabilir. Özellikle yumurta sarısı, kuruyemişler ve baklagiller biotin açısından zengin gıdalardır. C vitamini eksikliğinde ise saçlarda kıvrılmalar ve kırılmalar başlar. Limon, portakal, çilek, yeşil biber ve maydanoz gibi taze sebze ve meyveler düzenli tüketilmelidir.

Muhabir: ALEYNA ARSLANBAŞ