Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, 30 Ekim'de gözaltına alındıktan sonra tutuklandı ve yerine Can Aksoy kayyum olarak atandı. Özer'in avukatları, tutukluluk süreci ile ilgili Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. 

Açıkça ihlali niteliğinde

Ahmet Özer'in avukatları Hasan Sınar ve Hüseyin Özer, Anayasa Mahkemesi'ne yapılan bireysel başvurunun ardından açıklama yaptı. Hasan Sınar, şöyle konuştu:

"Hepinizin bildiği üzere müvekkilimiz Prof. Dr. Ahmet Özer, 30 Ekim tarihinden itibaren tutuklu durumda. Kendisi hakkında 2,5 aya yaklaşan bu uzun tutukluluk dönemi içerisinde ne yazık ki soruşturma sürecinde ciddi bir adım atılmış değil. Bizim kendisinin tutukluluğunun sona erdirilmesine ilişkin ısrarlı taleplerimiz, buna ilişkin yapmış olduğumuz tüm yazılı başvurular bir biçimde ilgili merciler tarafından reddedildi. Hukuken aslında hiçbir yasal temeli bulunmamasına rağmen Prof. Dr. Ahmet Özer, özgürlüğünden haksız ve hukuksuz bir biçimde yoksun bırakılmaya devam ediliyor. 

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 108'nci maddesi uyarınca 30 günde bir yapılması gereken bu tutukluluk incelemesinde bizim ısrarlı bir biçimde kanunun emredici kurallarına uygun olarak, müdafi olarak tutukluluk duruşmasında bizzat yer alma ve müvekkilimizin haklarını savunma talebimiz gerekçesiz bir biçimde reddedildi. Adeta göstermelik bir incelemeyle müvekkilimizin sadece beyanları özet bir biçimde alınması suretiyle yine gerekçesiz olarak tutukluluğunun devamına karar verildi. Bu uygulama yalnızca Ceza Muhakemesi Kanunu'nun emredici kurallarına aykırılık taşımıyor aynı zamanda Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa'nın 19'uncu maddesinde düzenlenen kişi özgürlüğü hakkına ilişkin geliştirmiş olduğu standartları da açıkça ihlali niteliğindedir.

Çok sayıda emsal karar mevcut

Nitekim AYM'nin geçmişte bu yönde yapılan tutukluluk incelemelerinin bir Anayasa ihlali olduğu yönünde çok sayıda emsal kararı da mevcuttur. Biz tüm emsal kararları ortaya koymak suretiyle müvekkilimiz Prof. Dr. Ahmet Özer hakkında yürütülen soruşturma sürecindeki tüm hukuka aykırılıkların AYM tarafından bizzat tespit edilmesi ve bir ihlal kararı verilmesi yönünde taleplerimizi ortaya koymuş durumdayız. AYM'nin özellikle seçilmiş kişilere, halkın iradesini temsil eden kişilere yönelen hukuksuz uygulamalara ilişkin olarak son derece seri bir biçimde harekete geçti ve ihlal kararı verdiği önceki kararları mevcut. Biz bu kararları da emsal olarak ortaya koyduk. Müvekkilimiz Prof. Dr. Ahmet Özer hakkındaki hukuksuzluğun da bu emsal karar göz önüne alınarak AYM tarafından öncelikli olarak incelemesi talebimizi yineledik. Dolayısıyla AYM'den bu talebimizi ivedilikle incelemeye almasını ve müvekkilimiz hakkında hukuka aykırı işlemleri tespit ederek bir ihlal kararını ivedilikle ortaya koymasını bekliyoruz. 2,5 aydır yürütülen süreç hem adil yargılanma hakkının, hem savunma hakkının hem de somut delil olmaksızın müvekkilimizin 2,5 aydır özgürlüğünden yoksun bırakılması nedeniyle kişi özgürlüğü hakkının ihlali söz konusudur. Bu haksız, hukuksuz sürecin bir an önce ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz". 

İddianame hazırlanmalı

Avukat Sınar, Ahmet Özer hakkında iddianame hazırlanmamasına da tepki göstererek, "Savcılık makamının bir an önce bu iddianameyi düzenleyerek bize bağımsız ve tarafsız Türk yargısının önünde müvekkilimizin haklarını savunabilme imkanını sunmasını bekliyoruz. Bu taleplerimiz yerine getirilinceye kadar müvekkilimizin hakkını, hukukunu sonuna kadar aramaya devam edeceğiz."

Birtakım başvurularımız olmuştu

Hüseyin Ersöz ise şunları kaydetti:

"Buradaki süreç haksız bir gözaltı arkasından hem belediye hem evinde hem de aracında yapılan hukuksuz arama faaliyeti ve ardından gelen tutuklama ile şekillenmişti. Bunun devamında özellikle tutukluluk halinin devamı incelemelerinin hukuksuz değerlendirildiğine dair birtakım başvurularımız oldu. Tüm bu süreç aslında temel itibarıyla haksız ve hukuksuz olarak değerlendirebileceğimiz temel hak ve özgürlüklerin ihlal edildiği bir sürece evrilmiş durumda. Bugün burada olmamızın sebebi Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan temel insan haklarının ihlallerinin gündeme getirilmesi ve AYM tarafından bu konuyla ilgili bir karar verilmesi talebimizdir. Temel talebimiz öncelikli olarak bu incelemenin yapılması ve devam eden özgürlük hakkı ihlalinin sonlandırılması için gerekli kararı ve adımları atması noktasındadır." 

Kaynak: ANKA