Mayıs ayının gelmesi ile birlikte Anneler Günü'nün ne zaman olduğu araştırılmaya başlanıyor. Peki Anneler Günü 2024 ne zaman? Anneler Günü neden kutlanır? İşte detaylar...

Anneler Günü her yıl mayıs ayının ikinci pazar günü kutlanır. Bu yüzden bu yıl Anneler Günü 12 Mayıs Pazar günü kutlanacak.

Anneler Günü neden kutlanır? Anneler Günü tarihi

Anneler gününün kökenleri 19. yüzyılın ortalarına kadar uzanır. 1850’lerde Ann Jarvis adında Amerikalı kadın annelerin ulusal gününü kutlamayı önerir. Jarvis annelerin özverisine ve fedakarlığına saygı göstermek amacıyla ölen kızı Anna Jarvis’in anısını yaşatmak için anma töreni düzenler.

Anna Jarvis annesinin ölümünden sonra annelerin hatırlanması için gün düzenlenmesi fikrini destekler. 1914’te ABD başkanı Woodrow Wilson anneler gününü resmi olarak kutlamak için duyuru yayınlar. Bu duyuru her yılın ikinci pazar günü anneler günü olarak kutlanmasını söyler. Anneler günü kısa sürede dünya genelinde popüler hale gelir. Birçok ülke tarafından kabul edilir.

Kutlama günü aslında sadece Ann Jarvis ve kızı Anna Jarvis için anma törenleriyle sınırlı kalmaz. Zamanla ticari fırsata dönüşür. Anna Jarvis anneler gününün ticarileşmesine karşı çıkar. O günün annelerin fedakarlıklarının ve sevgilerinin ifade edilmesi için bir gün olması gerektiğini savunur. Anneler günü nasıl başladı sorusu merak haline gelir.

Anneler günü kutlama haline gelir. Günümüzde birçok ülkede anneler günü annelere hediye alınması, çiçek verilmesi, restoranda yemek yeme gibi aktivitelerle kutlanır. Bu kutlamalar genellikle reklamlar ve kampanyalarla desteklenir.

Anneler gününün kökenleri Jarvis ailesinin hayatlarındaki kayıplar ve fedakarlıklarla ilişkili olur. Günün orijinal amacının hatırlanması önemli yer tutar. Anneler günü annelere sevgi ve takdirin ifade edildiği özel bir gün olur.

Editör: Özlem Çimen Durmaz