Gündem Artvin’in haberine göre, Kooperatif Başkanı Nurice Aydın, 40 dönüm arazideki lavanta tarlasının hasadını tamamladıklarını ve topladıkları lavantaları hemen üretim merkezlerine taşıdıklarını belirtti. Lavanta yağlarından sıvı sabun, cam sil, yüzey temizleyici ve lavanta kolonyası gibi çeşitli ürünler üreten 33 kadın, hasat sürecinden paketlemeye kadar üretimin her aşamasında aktif rol oynuyor. Aydın, temiz doğa ve doğal üretim yöntemleriyle kaliteli lavantalar elde ettiklerini ifade ederken, hasada 30 kişinin katıldığını ve imece usulüyle çalıştıklarını vurguladı. 

Bu iş bir kişiyle yapılacak bir iş değildi

Aydın, “Temmuz 15’inden Ağustos 20’sine kadar lavanta hasadı yapılır. Çiçekler açtı ve 1 aylık hasat dönemine geçtik. Hasat öncesinde arı kovanlarını bölgeye yerleştirdik ve arılar lavanta balı üretti. İmece usulü 30 kişi birlikte çalışarak üretim yaptık. Evlerimizden yiyecekler getirip hep birlikte yedik. Bu iş bir kişiyle yapılacak bir iş değildi. Birlikte hareket ederek kısa sürede hasadı tamamladık ve güzel anılar biriktirdik.” dedi.


Aydın, Kaymakam Alparslan Sözen'in, Belediye Başkan Emrah Yılmaz’ın, İlçe Jandarma Komutanı Harun Özdemir'in, İlçe Emniyet Amiri Tolga Okan'ın, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Serhat Erdoğan'ın hasada katıldığını ve toplamaya yardım ettiklerini belirtti.
Biçilen lavantaları distilasyon makinesiyle işleyerek lavanta yağı haline getirmek için çalışmalara başladıklarını ifade eden Aydın, “Biçim yaptıktan hemen sonra lavanta yağı üretimine başladık.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber merkezi