1926 yılının 12 Haziran’ında, Tophane rıhtımında tarihe geçecek bir olay yaşandı. Genç Türkiye Cumhuriyeti’ni Batı Avrupa ülkelerine tanıtmak amacıyla yola çıkan Seyr-i Sefain İdaresi’ne ait Karadeniz Vapuru, tam üç ay sürecek bir sergi yolculuğuna hazırlanıyordu. Gemi; tütün, Kütahya çinileri, Hacı Bekir lokumu ve canlı Tiftik keçileri gibi değerli sergi malzemeleriyle donatıldı.

Unutulmaz yolcular

Karadeniz Vapuru’nun yolcuları arasında Celal Bayar’ın oğlu Refi Bayar, şair Kemalettin Kamu, İstiklal Marşı’nın bestecisi Zeki Üngör, ilk Türk kadın gazetecilerden Bedia Arseven ve ünlü müzisyen Veli Kanık da bulunuyordu. Mustafa Kemal Atatürk de bu gezici sergiyi ziyaret ederek, sergiyi başarıyla organize edenleri takdir ettiğini geminin hatıra defterine yazmıştı: “Sergi, başarıya ulaşmış bir eserdir. Bende gayet iyi izlenimler meydana getirdi.”

Tarih yeniden canlanıyor

Bu tarihî olay, 18 Ekim Cuma günü saat 20.00’de, Çatı Kültür Merkezi’nde Mert Rüstem’in sunumuyla yeniden canlanıyor. Rüstem, Atatürk’ün çok yönlü liderliğinden ve Cumhuriyet’in tanıtım başarısından bahsedecek. Atatürk’ün bir asker, ekonomist ve tanıtım dehası olarak sergilediği vizyon, izleyicilere bu tarihi yolculuğun detaylarıyla aktarılacak.

Mert Rüstem, gazeteye yaptığı açıklamada Mustafa Kemal Atatürk’ün her yönüyle bağımsız bir ülke kurduğunu vurgulayarak, sunumunda Atatürk’ün askerlikten ekonomiye, tanıtım dehasına kadar uzanan çok yönlü liderlik yolculuğunu anlatmayı hedeflediğini belirtti. Rüstem, Atatürk’ün ülkemizin kadınlarının sadece kara çarşaflı ve haremde yaşayan kadınlar olmadığını, dünyaya modern Türkiye’yi, klasik müzik çalan, modern danslar yapan bir millet olarak tanıttığını söyledi.

Mert Rüstem kimdir?

Mert Rüstem, 1969 İzmir Karşıyaka doğumlu olup, Tevfik Fikret Ortaokulu ve Lisesi’ni bitirmiş, 9 Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nü derece ile tamamlamıştır. Rüstem, İzmir’in en eski fotoğrafhanelerinden biri olan ve Osmanlı döneminde Müslümanlarca kurulduğu bilinen Hamza Rüstem Fotoğrafhanesi’nin 3. kuşak yöneticisidir. Kendisi aynı zamanda büyük bir fotoğraf koleksiyoncusu olup, koleksiyonunda 20 bin fotoğraf, 5000 cam negatif, 3600 parça fotoğraf makinesi ve aksesuarları bulunmaktadır. Rüstem’in koleksiyonları çeşitli müzelerde sergilenmekte, İzmir ve fotoğraf tarihi üzerine yaptığı çalışmalar ve sunumlarla tanınmaktadır. 
Türkiye’nin Batı’ya tanıtım sürecini, unutulmaz bir tarihi yolculukla öğrenmek için bu sunumu kaçırmayın!

Kaynak: SEMRA İĞTAÇ