Kış aylarının yaklaşması ile birlikte soğuk algınlığı hastalıkları da kendini göstermeye başladı. Soğuk algınlığı durumunda en çok kullandığımız bitkilerden biri de ıhlamur. Peki ıhlamur nasıl yapılır? Ihlamurun faydaları nelerdir?
Ihlamur, ılıman ve yarı tropik bölgelerde yetişen, ebegümecigiller familyasından bir bitki türüdür. Ihlamur ağacının çiçekleri ve yaprakları kurutularak çay olarak tüketilebilir. Ihlamurun faydaları saymakla bitmez.
Ihlamurun faydaları
- Ihlamur, özellikle kışın soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklarda vücudun direncini artırır, ateşi düşürür, öksürüğü keser ve balgam söktürür.
- Ihlamur, rahatlatıcı ve yatıştırıcı etkisiyle sinir sistemini güçlendirir, stresi azaltır, anksiyeteyi giderir ve uykusuzluğa iyi gelir.
- Ihlamur, idrar söktürücü ve terletici özelliğiyle toksinleri ve iltihapları vücuttan atar, böbrekleri temizler ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Ihlamur, içerdiği antioksidanlar sayesinde kansere yol açan hücrelerle savaşır, kanser riskini azaltır ve kanser tedavisine destek olur.
- Ihlamur, hazmettirici özelliğiyle sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar, mide ağrısı ve kramplarını giderir, ishali önler.
- Ihlamur, migren sebebiyle oluşan baş ağrılarını dindirir, baş dönmesi ve sersemliği giderir.
- Ihlamur, cilt sağlığı için de faydalıdır. Cilde parlaklık ve canlılık verir, akne, sedef gibi deri hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olur.
Ihlamurun faydalarından yararlanmak için ıhlamuru doğru şekilde demlemek gerekir. Bunun için bir bardak kaynar suya bir tatlı kaşığı kurutulmuş ıhlamur ekleyip 5-10 dakika demleyin. Daha sonra süzerek içebilirsiniz. İsteğe göre bal veya limon da ekleyebilirsiniz. Ancak ıhlamuru fazla tüketmemeye dikkat edin.
Çünkü ıhlamurun aşırı kullanımı bazı yan etkilere neden olabilir. Örneğin; alerji, mide bulantısı, baş ağrısı veya kan basıncında düşme gibi. Ayrıca hamilelik veya emzirme döneminde veya kan sulandırıcı ilaç kullananlar ıhlamuru doktor tavsiyesi olmadan içmemelidir.